Arranca el procés participatiu per a la peatonalització de la plaça de l'Ajuntament

Abans de Nadal, es coneixeran els resultats finals d'aquesta consulta ciutadana en la qual tota la ciutadania podrà participar

Guardar

plaza-ayuntamiento-valencia
plaza-ayuntamiento-valencia

Arranca el procés de participació ciutadana per a la peatonalització definitiva de la plaça de l'Ajuntament de València. Sota el nom "Pensem la plaça", aquesta consulta ciutadana té com a objectiu involucrar a tota la ciutadania, al teixit associatiu i al sector econòmic i tècnic en el disseny de la nova imatge d'aquesta plaça emblemàtica de la ciutat.

Aquest matí, la regidora de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa, Sandra Gómez, i la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, han presentat els passos per a participar en un dels processos participatius més importants per a València. Així, com ha detallat Gómez, s'abordaran tres àmbits destacats: l'accessibilitat i mobilitat en la plaça; l'habitabilitat i la imatge; i els usos de la plaça, ja que "és un espai de referència cultural i social, i ha de continuar sent-ho".

Els interessats a participar podran fer-ho integrant-se en els grups de treball que es formalitzaran, però també, a títol individual, contestant els qüestionaris que aniran penjant en la pàgina web creada per a l'ocasió. De moment, només es pot realitzar la subscripció per a la newsletter, a través de la que s'anirà informant els interessats dels passos a seguir per a començar a formar part d'aquesta consulta ciutadana.

Així mateix, a part de la participació individual, s'establiran tres grups: un grup motor amb un alt grau d'implicació, en el qual estaran representats les universitats, les associacions, col·lectius com el de persones amb diversitat funcional, o l'administració pública; un grup de coordinació municipal amb tècnics que atorguen viabilitat a les propostes presentades; i una taula política en la qual estaran representats tots els partits de l'hemicicle.

"En tractar-se d'un espai singular i identitari de la ciutat, no volem restringir la participació perquè tot el que vulga puga aportar el seu punt de vista", ha explicat la regidora Elisa Valía. "En aquesta primera fase, es realitzarà una transformació conceptual de la plaça, però seguint uns criteris que són bàsics per a aquest govern: la sostenibilitat i la inclusió".Els resultats obtinguts d'aquest procés participatiu s'inclouran en la baremació del concurs d'idees que es posarà en marxa per a dissenyar la futura plaça de l'Ajuntament.

El resultat final es coneixerà abans de Nadal

Ja s'està començant a contactar amb les diferents entitats i associacions per a explicar-los els passos d'aquesta consulta ciutadana, que comença ja. En aquest sentit, s'han establit uns límits que no es podran tocar, com l'espai per a la mascletà, que s'haurà de garantir, o el trasllat de les parades de l'EMT, que "depén d'un estudi molt més elaborat que s'està duent a terme des de Mobilitat". Però fora dels límits marcats, tot és susceptible de ser millorat.

En aquest punt, Elisa Valía, a preguntes de periodistes, ha assenyalat que "la font no està dins dels límits, de la mateixa manera que els llocs de flors. Òbviament, es mantindran, però el seu disseny podrà variar".

D'aquesta manera, es realitzarà una fase de diagnòstic de la plaça per a assenyalar què funciona i què no. A partir d'ací, en la primera setmana de novembre, arrancarà la fase de propostes de millora. Finalment, s'elaborarà un document amb les conclusions finals, que es coneixerà abans de Nadal.

Peatonalització blana a la plaça de l'Ajuntament

Abans d'abordar la peatonalització definitiva de la plaça de l'Ajuntament, es durà a terme una peatonalització blana, que encara està per determinar. No obstant això, el que sí que és segur és que es realitzarà una vegada comencen les obres de remodelació de la plaça de la Reina, que estan previstes que arranquen després de Falles
Destacats