Aquests són els guardonats en els Premis Rei Jaume I de València

Fins a 6 reconeixements s'han atorgat en la Llotja de València de la mà del rei Felipe VI

Guardar

Gala dels Premis Rei Jaume I a València
Gala dels Premis Rei Jaume I a València

Els premis Rei Jaume I s'han celebrat en la Llotja de València, presidits pel rei Felipe VI. En la trenta-cinquena edició, sis personalitats han sigut premiades per un jurat format per vint Premis Nobel, amb 100.000 euros per a cada categoria, amb la condició que aquests diners ha de ser reinvertido en el camp de la investigació de cadascun. El rei Felipe VI ha posat el focus en el talent, la visió i les apostes de futur dels professionals científics i empresarials des de l'adolescència. "Aquests premis són espill i motor de talent, inspiració i motivació per als nostres joves", assegura el rei.

En el camp de la Investigació Bàsica, el guardonat ha sigut Antonio Echavarren Pablos, catedràtic de Química Orgànica per la Universitat Autònoma de Madrid, professor investigador del CSIC i Group Leader en l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), per les seues aportacions a la química orgànica, especialment centrades en la catàlisi, que han permés augmentar l'eficiència de les reaccions químiques per a produir medicines i altres nous materials.

En Economia, Olympia Bover Hidiroglu ha sigut la guardonada, doctorada en Economia per la London School of Economics i investigadora associada de l'Institute for Fiscal Studies Research Fellow del CEPR i fellow de l'European Economic Association (EEA), que exerceix la seua labor com a directora del Departament d'Anàlisi Estructural i Estudis Microeconòmics, pel seu treball en el camp de la microeconomia aplicada, on ha dut a terme importants estudis empírics sobre els mercats de treball i de l'habitatge i sobre el comportament de les llars.

En el que correspon a la Investigació Mèdica, la premiada ha sigut Guillermina López-Beneït, doctora en Neurociències, professora d'investigació i directora del Departament de Neurobiologia del Desenvolupament de l'Institut de Neurociències d'Alacant, pel seu estudi dels processos que subjauen a la formació de les connexions neuronals, on demostra que són fonamentals per a una funció cerebral normal. La seua investigació té com a aspiració a llarg termini reparar connexions neuronals defectuoses en pacients amb defectes sensorials com la ceguesa.

El Premi Jaume I en la modalitat d'Empreniment ha sigut per a Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, president de Cascajares, empresa dedicada al sector de l'agroalimentació, amb diverses línies d'acció, des de la cria d'animals fins a l'hostaleria o l'elaboració de productes de marca blanca.

El Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi ambient ha recaigut en Carlota Escutia Dotti, doctora en Ciències del Mar i investigadora científica en l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT)-Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), per les seues contribucions pioneres en la comprensió de les condicions ambientals canviants en els mantells de gels antàrtics, l'oceà austral i la biota i el seu impacte en el sistema climàtic global.

Finalment, en la categoria de Noves Tecnologies, el guardó ha recaigut en Daniel Maspoch Comamala, llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Girona (UdG) i doctor en Ciència de Materials per la Universitat Autònoma de Barcelona, pels seus assoliments en l'administració de fàrmacs per al tractament de malalties com la diabetis, l'esclerosi múltiple i la distròfia muscular; el desenvolupament de tecnologia de microencapsulació biodegradable, a més de la seua dedicació a la formació de personal investigador i atracció de talent.

Destacats