Aquests són els cinc projectes candidats a fer realitat el parc de Desembocadura de València

Els autors d'aquestes iniciatives han plantejat propostes per a convertir en zona verda i d'esplais els 245.000 metres quadrats

Guardar

Imatge dels terrenys del futur parc de Desembocadura de València.
Imatge dels terrenys del futur parc de Desembocadura de València.

El futur parc de Desembocadura de València està cada vegada més prop de fer-se realitat. Almenys el projecte. Aquest matí s'han anunciat els cinc projectes que han sigut triats com a finalistes per a escometre el disseny del parc de Desembocadura de València i fer realitat aquest projecte que aconseguirà "la connexió verda del llit del Túria amb tots els poblats marítims" de la ciutat en general i especialment amb el barri de Natzaret.

Els autors d'aquestes iniciatives han plantejat propostes per a convertir en zona verda i d'esplais els 245.000 metres quadrats contemplats en aquesta actuació i han donat tots ells especial importància a l'aigua, "com a part protagonista" del futur parteix tant per la seua presència i vinculació històrica al final del Túria com des del punt de vista de l'ús i gaudi.

Així ho han indicat durant la presentació aquest dimarts l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i la seua vicealcaldessa i edil de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez. Mitjançant una roda de premsa han anunciat que el jurat del concurs d'idees convocat per al disseny del parc de Desembocadura ha triat com a finalistes cinc dels 17 projectes presentats.

Els triats són 'Ombra, riu i conviu', 'Sendes d'aigua', 'Riu-Diversitat', (Con)fluir, i Verd-Marí'. A aquests se sumen amb dos accèssits altres dues propostes, 'Curs' i 'Tuiascape', que no opten a la final, però que compten amb el reconeixement del jurat per les aportacions fetes.

Com va succeir en el concurs d'idees convocat per a la reforma definitiva de la plaça de l'Ajuntament de València, les cinc iniciatives triades com a finalistes per al desenvolupament del parc de Desembocadura s'exposaran amb la finalitat que els ciutadans que ho desitgen puguen fer aportacions i suggeriments que s'inclouran en els projectes abans de passar a l'última fase.

Aquestes propostes es podran consultar entre el 24 de desembre i el 8 de gener en l'Àgora de la plaça de l'Ajuntament, a la biblioteca de Natzaret i en l'edifici del Rellotge del Port, així com en la web del consistori. La data que s'ha establit com a "termini màxim" perquè el jurat done a conéixer al guanyador és el 13 de març.

Per part seua, l'alcalde ha considerat que el desenvolupament del parc de Desembocadura és al costat de l'execució del canal d'accés ferroviari un dels "elements més importants" que quedava per desenvolupar a la ciutat. Ha considerat que amb aquest parc "es tanca una cosa iniciada fa més de 30 anys i vinculat amb el PAI del Grau, amb el de Moreres i amb el Cabanyal" i ha ressaltat també que se salda el "deute del Port" amb Natzaret.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la vicealcaldessa, que ha assegurat que "un dels grans projectes pendents a la ciutat és acabar el llit del Túria, un riu usat i volgut pels valencians, també referència nacional i internacional". "Ampliem aqueix àmbit i donem solució a Natzaret, que durant anys ha patit l'impacte de ser veí del Port", ha afirmat Gómez.

Projectes finalistes

En primer lloc, destaca 'Ombra, riu i convi', que consisteix en una infraestructura verda-blava amb recorreguts ciclistes i per als vianants, que potencia la relació ambiental amb l'horta i compta amb una làmina d'aigua irregular i passarel·les de fusta a manera de xicotets embarcadors, intercalant alguna zona de platja.

 

'Ombra, Riu i Convi', un dels projectes candidats a convertir-se en el nou parc de Desembocadura de València
'Ombra, Riu i Convi', un dels projectes candidats a convertir-se en el nou parc de Desembocadura de València

 

El següent es diu 'Sendes d'aigua' i ressalta perquè l'aigua es manifesta a través de séquies, marjals, riu i platja a més de que recrea una platja simbòlica de Natzaret. Així, planteja canals secundaris en paral·lel amb el principal, generant illes que es constitueixen com a espais d'inundació enfront de les grans avingudes.

'Sendes d'aigua'
'Sendes d'aigua', un dels projectes candidats a convertir-se en el nou parc de Desembocadura de València

 

Per la seua banda, 'Riu-diversitat' és un altre dels candidats. Aquest projecte presenta tres paisatges per a la renaturalització del Turia com a fil conductor: Parc de Ribera, en continuïtat amb els trams anteriors del llit, parc d'Horta, que incorpora parcel·lacions en resposta a la trama ja edificada i parc de la Marisma.

Riu diversitat
'Riu-diversitat', un dels projectes candidats a convertir-se en el nou parc de Desembocadura de València

 

Seguidament, es troba '(AMB)Fluir'. Aquest disseny incorpora paisatges de ribera al llarg del llit on se situen prades d'esplai o espais programables. En la zona de Natzaret es genera una espècie de platja fluvial inundable i proposa una barrera natural de protecció amb la zona portuària.

(CON)Fluir
'(AMB)Fluir', un dels projectes candidats a convertir-se en el nou parc de Desembocadura de València

Finalment, 'Verd-marÍ' és un projecte que proposa un primer paisatge fluvial en el qual es ramifiquen i estenen els fluxos d'aigua en aiguamolls amb vegetació, per la qual cosa transforma un paisatge portuari que es renaturaliza. A més, culmina en un tram final sense presència d'aigua que recrea el paisatge de la Devesa.

'Verd Marí'
'Verd Marí', un dels projectes candidats a convertir-se en el nou parc de Desembocadura de València

 

Destacats