Les obres del Nou Mestalla es reprendran en un termini màxim de sis mesos

El Ple Municipal aprova "amb un gran consens" les fitxes urbanístiques del Valencia CF

Guardar

Estadi Nou Mestalla
Estadi Nou Mestalla

El Ple Municipal aprova "amb un gran consens" les fitxes urbanístiques del Valencia CF que garantix "l'interés general per sobre d'altres interessos". D'esta manera, el club no podrà materialitzar els drets urbanístics si no assegura el compliment de les seues obligacions.

S'ha aprovat este dimarts, amb el suport de 28 dels 32 regidors de la corporació que han assistit hui a la sessió, la modificació definitiva de l'ATE València CF, i les fitxes urbanístiques que determinen les condicions vinculants per a la construcció del Nou Mestalla (la regidora Nuria Llopis no ha assistit a la reunió). El ple ha aprovat la modificació en els àmbits estratègics de qualificació urbana zona A "antic Mestalla" i zona B "Corts Valencianes", que inclouen les fitxes de gestió. Tal com ha expressat el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, després de la votació, "hui és el dia en què aprovem un acord que mira per l'interés general de la ciutat i dels valencians per damunt de qualsevol altre interés". "Els grans consensos permeten adoptar grans reptes amb garanties, i així ho hem fet hui, des del trellat i des de la garantia que dona al sotmetiment ple al dret i a la llei", ha subratllat el regidor.

La votació ha comptat amb el suport majoritari dels grups en l'Hemicicle: Popular, Compromís i PSPV-PSOE, mentre que Vox ha votat en contra. En este context, el regidor Juan Giner ha defés "el rigor, el consens i la seguretat jurídica, que són el millor per a una posició forta de la ciutat".

L'acord inclou la realització d'una auditoria externa del cost de l'estadi amb els requisits de les fitxes urbanístiques aprovades amb les exigències del conveni. El club no podrà materialitzar els drets urbanístics si no assegura el compliment de les seues obligacions. L'objectiu és garantir que no es produïx un nou incompliment i les obres tornen a quedar paralitzades una vegada iniciat el tràmit o que estes produïsquen com a resultat un estadi de menor qualitat i condicions del requerit. Si el València Club de Futbol SAD incomplira els terminis d'execució de les obres establits en la llicència, haurà de presentar el 100% de l'aval de les obres restants, i en cas d'incomplir quedarà invalidat el planejament previst en el Pla d'Actuació Estratègica, és a dir, que s'eliminaran "completament" les plusvàlues urbanístiques atribuïdes als terrenys propietat del club, i es recuperarà la vigència de l'ordenació anterior.

Malgrat el suport majoritari a la proposta, els grups de l'oposició no han estalviat crítiques al govern municipal. La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha reiterat la seua postura contrària a l'operació iniciada en 2005 per la qual el València CF va impulsar la construcció d'un nou estadi: "va ser una operació exclusivament per interessos urbanístics que, per nosaltres, no s'hauria fet mai; el millor hauria sigut no moure's de Mestalla". "Però la circumstància actual –ha afegit- és que Peter Lim té uns drets urbanístics, i si no li fem nosa, camparà a pler". Robles ha alertat que "la qüestió no acaba hui, sinó que comença". "Perquè a la tardor hi haurà una auditoria, i exigirem tots els diners reals que coste l'estadi, i el seguiment de tots els terminis marcats, des de la prioritat que és defendre els interessos de la ciutat i del club"

Per part seua, el portaveu del grup municipal socialista, Borja Sanjuán, ha lamentat que la iniciativa "arribe al Ple en temps de descompte, perquè o aprovàvem alguna cosa hui, o ens despenyàvem pel precipici", ja que, com ha recordat l'edil, en cas de no tirar avant una acció de control, el pròxim 3 agost, Peter Lim recobraria tots els beneficis urbanístics derivats de l'operació de permuta i construcció del nou estadi, sense cap obligació. Sanjuán ha qualificat de "dolenta" aquella operació aprovada en 2005, "i dolents els motius. I ara hem de triar entre una cosa dolenta o pitjor". Per això, ha defés que l'Ajuntament assegure amb este acord de hui que els drets urbanístics queden condicionats al depòsit de fiança i al compliment del conveni, "i que no siguen gratis i sense necessitat d'aval per a algú que és, clarament, un incomplidor", ha subratllat.

El portaveu del grup Vox i regidor d'Ocupació, Juanma Badenas, ha justificat el vot en contra del seu partit, malgrat formar part del govern municipal, "perquè les fitxes urbanístiques que es duen per a aprovació van ser elaborades pel govern anterior i mantingudes actualment". A més, ha criticat Badenas "les fitxes reconeixen drets a qui ha incomplit els compromisos de manera reiterada, tal com va afirmar en el seu moment tant el Consell com el TSJCV". A més, el portaveu de Vox ha emfatitzat la seua postura contrària "més encara, atés que València ja no serà seu del Mundial 2030, i ja no tenim tota la pressió i presses dels últims mesos referents a això".

L'interés de la ciutat per damunt de tot

El regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha subratllat la fermesa de l'acord, però ha lamentat les crítiques de l'oposició. L'edil ha retret als grups Compromís i Socialista, tots dos governs en el mandat anterior, no haver fet prou per a canviar l'escenari: ni van caducar la llicència, ni van derogar els drets urbanístics, ni van aprovar la llicència ni les fitxes". Giner ha defés que l'acord aprovat hui majoritàriament pel Plenari, "mira l'interés general de la ciutat i dels valencians, per damunt de qualsevol altre interés", i ha assegurat que s'han ordenat totes les qüestions al voltant d'este assumpte amb la participació i reunions amb els regidors de tots els grups polítics.

Com a conclusió, Giner ha assenyalat les pautes de l'acord adoptat pel Ple: "El consens de hui fa que el València CF no tinga barra lliure a partir del 3 d'agost; que el club quede abocat a finalitzar el nou estadi per les severes i rigoroses penalitzacions establides en la llicència (tant si comença les obres fora de termini, si les interromp o si no acaba en termini); establix la realització d'una auditoria externa i poder imposar les quanties a avalar; i obliga el club a complir els compromisos amb Benicalap, ja que si no sufraga el poliesportiu, no hi haurà terciari que valga".

A més, se sumen altres qüestions com la coberta fotovoltaica, l'aforament de 70.000 espectadors, l'actuació sobre la ximenera, i la posada en valor de les restes arqueològiques. "Que la ciutat siga prudent és garantia jurídica i permet donar viabilitat al club", ha conclòs el regidor.

Comunicat del València CF

El València CF ha anunciat este dimarts que reprendrà les obres de construcció del Nou Mestalla en un termini màxim de sis mesos, després que el Ple de l'Ajuntament de València donara el vistiplau a la modificació del Pla d'Actuació Territorial Estratègica, que inclou la demolició de l'antic estadi valencianista quan es produïsca el trasllat al nou.

"Es completa un procés de més d'un any des que es van sotmetre a consulta pública les referides fitxes, i suposa un altre gran pas de cara a convertir en realitat el Nou Mestalla, després de l'aprovació de la Llicència d'obres concedida el passat dia 12 de juliol", explica el comunicat del club valencià.

València era una de les ciutats candidates a albergar partits del Mundial de 2030 que tindrà lloc a Espanya, Portugal i el Marroc, però l'aturada en les obres del Nou Mestalla, sense avançar des de l'any 2009, i la falta de previsió per a reprendre-les, va acabar deixant fora al feu xe de la carrera per ser seu del torneig.

Dies després que s'anunciara que València no formarà part, l'Ajuntament, després de confirmar la seua intenció juntament amb la Generalitat Valenciana, la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana, i el club valencianista de demanar a la FIFA per a tornar a incloure a la ciutat entre les candidates, dona el vistiplau al fet que es puguen reprendre les obres amb el nou acord.

Destacats