Aprendre la història de la ciutat és més senzill amb la campanya 'Jaume I passejant per València'

Guardar

1006 Láminas Jaume I passejant per VLC (5)
1006 Láminas Jaume I passejant per VLC (5)

Les i els escolars valencians, així com els xiquets i les xiquetes que visiten València com a turistes tindran oportunitat d'aprendre sobre la història i el patrimoni de la ciutat gràcies a la campanya «Jaume I passejant per València». Es tracta d'una iniciativa impulsada des de les regidories d'Educació i de Turisme, amb el suport d'Acció Cultural, que s'ha posat en marxa en el marc de la celebració del 9 d'Octubre.

La regidora d'Educació i d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, i el regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, han presentat aquest dimarts el projecte, que es desenvolupa en el marc de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, 9 d'Octubre que, enguany, a conseqüència de la pandèmia de covid-19, ha hagut de modificar els seus actes i convocatòries per tal de garantir la seguretat i la salut pública.

Tal com ha explicat Ibáñez, «a causa de la situació sanitària d'enguany, que obliga a eliminar les activitats multitudinàries al voltant del 9 d'Octubre, hem cregut convenient promoure una sèrie d'activitats alternatives que, realment són xicotetes accions, però pensades perquè es puguen treballar durant tot el curs». Es tracta, ha continuat Ibáñez, d'un «projecte molt atractiu, de caràcter didàctic, comunicatiu i informatiu, que consta de tres elements: una carpeta amb làmines i activitats que es distribuirà per a ser treballada a les aules dels centres escolars de la ciutat, un joc dirigit als més xicotets que es repartirà en les oficines municipals de Turisme, i una exposició il·lustrada i itinerant».

ON ESTÀ WALLY? A LA VALENCIANA

La carpeta reuneix 19 il·lustracions en les quals es pot reconéixer al rei Jaume I passejant per diferents emplaçaments de València. «En els dibuixos es poden reconéixer edificis i llocs emblemàtics com ara la plaça de la Mare de Déu, el Mercat Central, la Llotja, les Torres de Quart, la Ciutat de les Arts i les Ciències o l'Albufera, entre altres, i l'objectiu és la cerca de la figura de Jaume I en aquests escenaris, a la manera de la col·lecció de llibres il·lustrats «On està Wally?» , ha explicat la regidora d'Educació, qui ha subratllat que es tracta d'un On està Wally? a la valenciana». L'activitat està orientada a xiquets i xiquetes per a ser treballada a les aules, i inclou una sèrie de preguntes sobre les il·lustracions perquè puguen reconéixer els llocs, edificis i monuments de la ciutat. «Del que es tracta és de promoure una experiència didàctica que ajude l'alumnat a acostar-se a la història i al patrimoni de la ciutat, i a més compartir l'experiència del recorregut amb les seues famílies i els seus amics, és a dir, que aprenguen divertint-se».

El segon element és un quadern de butxaca per a xiquetes i xiquets que visiten la ciutat, o que siguen residents però vulguen aprofitar aquestes jornades festives per a descobrir i redescobrir els seus racons i la seua història. Així ho ha explicat el delegat de Turisme, Emiliano García, qui definit la iniciativa com «una idea preciosa, que ve a sumar en la línia de treball que estem impulsant des de la Regidoria de Turisme per a donar a conéixer el nostre patrimoni cultural també als veïns i veïnes de València, per a reforçar el sentit de pertinença i millorar l'autoestima de la ciutadania».

UN QUADERN DE BUTXACA EN LES OFICINES DE TURISME

García ha subratllat que «la ciutat és també de les i els més xicotets, i amb aquesta proposta volem fer un gest i motivar a les famílies valencianes a conéixer el patrimoni amb els seus fills i filles, i així mateix a les persones que venen des d'altres llocs, que poden participar i gaudir també d'aquesta iniciativa». «És una ocasió perfecta per a conéixer de manera amena i divertida el nostre patrimoni i la nostra història, tot vertebrat al voltant de la figura de Jaume I». El quadernet es regalarà a tots aquells xicotets que visiten les oficines municipals de turisme, i s'ha editat en format de butxaca perquè les i els xiquets puguen portar-ho de manera manejable al llarg de tota l'excursió. L'edició està disponible en valencià, castellà i anglés. «Este 9 d'octubre serà diferent dels altres, però pot ser un bon moment per a passejar per la nostra ciutat i redescobrir els seus diferents racons i elements al juntament amb els nostres xicotets i amb Jaume I», ha conclòs l'edil.

El tercer element és una exposició de les 19 làmines de la campanya, totes elles obra del dibuixant Esteban Hernández. La mostra es podrà veure a partir del 14 d'octubre a la Sala d'Exposicions de la Biblioteca Municipal Al-Russafi, un espai, tal com ha destacat Maite Ibáñez, «que destaca pel gran nombre d'exemplars de còmic que té en els seus fons, i que constitueix realment una biblioteca especialitzada d'aquest gènere». Posteriorment, l'exposició viatjarà fins a la nova Biblioteca Carola Reig de Benimaclet, i serà la primera que n'acollirà després de l'ampliació i modernització a la qual s'ha sotmés l'espai.

La regidora d'Acció Cultural ha destacat finalment «la idea artística que subjau en tot aquest projecte, que és donar també visibilitat al treball de les i els il·lustradors, i enfortir el suport de l'Ajuntament i de la ciutat al món del còmic».

Destacats