Els apartaments turístics devoren la ciutat augmentant en més d'un 60% en tots els barris de València

L'oposició demana que es prohibisca l'obertura de nous apartaments turístics com ja ha fet Madrid

Guardar

Una calle de València con apartamentos turísticos
Una calle de València con apartamentos turísticos

València està patint les conseqüències de la turistificació. En 2023, 9,7 milions de turistes, només internacionals, van visitar la Comunitat Valenciana. A conseqüència d'eixe atractiu turístic que ostenta la capital del Túria, la proliferació d'apartaments turístics s'ha descontrolat fins a tal punt que, pràcticament, accedir a un habitatge s'ha convertit en missió impossible. Si bé en un principi, la invasió dels apartaments turístics afectava, en grau més alt, a la zona centre de la ciutat; en l'actualitat, este tipus d'allotjaments s'han estés per tots els barris de València. Un escenari davant el qual cal actuar "si no volem que els veïns siguen expulsats dels seus propis barris", alerten des de la Federació d'Associacions Veïnals de València.

Com explica la seua presidenta, María José Broseta, "els apartaments turístics són com una taca d'oli que s'han anat expandint ja no només a tots els barris de la ciutat, sinó també a les pedanies de València". Per això, defén la necessitat d'adoptar mesures urgents perquè "s'han sobrepassat tots els límits que havíem de tindre. En comptes de ser una ciutat exclusivament turística, s'hauria de treballar per una València sostenible, saludable i verda; per un model de ciutat on accedir a un habitatge, que és un dret bàsic, estiguera a l'abast de totes les persones; i per descomptat, apostar per una ciutat en la qual els veïns no hagen d'abandonar ni els seus habitatges, ni els seus barris per no poder costejar-se un lloguer".

I és que els efectes que la turistificació està tenint sobre el mercat immobiliari són innegables: d'una banda, la reducció d'habitatge que es destina, ara, a apartaments turístics; i per un altre, uns preus desorbitats que dificulta, encara més, l'accés a l'habitatge. "Hi ha hagut veïns que han sigut expulsats de les seues cases perquè els propietaris volien convertir-ho en allotjaments turístics, i han vist com, amb la seua pensió, era inviable accedir a un nou habitatge de lloguer en el seu barri; el mateix ocorre amb els joves, perquè compartir pis amb 5 o 6 persones més, no és tindre un habitatge", assenyala Broseta.

Un punt de vista que també compartixen diferents associacions veïnals que han vist com, de sobte, els seus barris s'omplien d'allotjaments turístics. Este és el cas de Patraix on, com afirma el president de l'associació veïnal, Toni Pla, "des de fa poc més d'un any, estem notant com està canviant el barri. Baixos que abans es venien per 80.000 o 90.000 euros per a crear comerç local, ara estan sent reformats per a vendre's com a apartaments turístics, però a més, s'estan comprant edificis sencers per a este fi, com al carrer Cuenca on ja hi ha dos edificis sencers de tres plantes destinats a apartaments turístics o el recentment inaugurat hotel".

Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació
Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació

Una situació que observen amb preocupació perquè "són habitatges que ja no es destinen a ús residencial, sinó a una pràctica que no està regulada i que ni genera barri, ni convivència veïnal ni contribuïxen a la dinamització de Patraix". Així mateix, Pla assegura que esta proliferació d'apartaments turístics tampoc està generant riquesa en el barri "pel tipus de turisme que atrau".

D'esta manera, des de l'Associació Veïnal de Patraix volen deixar clar que "no és que estiguem en contra del turisme, però la nostra aposta és la d'un turisme sostenible, equilibrat i, sobretot, regulat. Ens ha costat molt mantindre i conservar el nucli històric del barri. De fet, Patraix és el segon barri més buscat per a viure i no volem que succeïsca com en altres ciutats o barris de València on el turisme irregular s'ha desbordat i ha acabat amb l'expulsió dels veïns del barri".

Un panorama similar es viu, per exemple, en el districte de la Saïdia, on diverses associacions veïnals s'han unit per a manifestar-se en contra d'una turistificació que "avança voraçment". El veïnat ha alertat que, segons les dades dels principals portals immobiliaris, llogar un pis en la Saïdia, actualment, "costa 300 euros més de mitjana que en 2021, la qual cosa suposa un augment del 50 % en només tres anys". Així mateix, els apartaments turístics han augmentat la seua presència en un 30%, "sense comptar amb l'oferta il·legal, que es multiplica setmana a setmana".

Des de les associacions veïnals de la Saïdia tenen clar que "permetre que avance la turistificació sense prendre cap mesura suposa prioritzar l'interés econòmic d'uns pocs enfront de les necessitats dels veïns, al mateix temps que amenaça el teixit social dels barris".

Grup de turistes a la ciutat de València
Grup de turistes a la ciutat de València

Per este motiu, des de la Federació d'Associacions Veïnals de València exigixen "definir amb claredat les regles del joc" i posar en marxa un pla de recursos turístics de la ciutat que "regule a quants turistes eixim per habitant, quin és el número màxim que podem acollir alhora i on pernoctaran perquè és necessari acabar amb la inseguretat jurídica en la qual es desembolica esta activitat i amb la falta d'una tutela efectiva sobre aquells allotjaments il·legals que provoquen conflictes de convivència", ha conclòs la seua presidenta María José Broseta.

Més control sobre els apartaments turístics il·legals

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha confirmat que, este 2024, s'impulsarà un pla per a lluitar contra els apartaments turístics il·legals. Un pla que establirà les seues bases sobre dos pilars principals: la intensificació del control policial per a detectar este tipus d'allotjaments i un nou reglament de caràcter municipal per a regular l'obertura d'apartaments turístics il·legals a la ciutat.

I és que com ha explicat la primera edil, "parlar només de regular l'activitat legal dels apartaments turístics, i no inspeccionar l'activitat il·legal és començar la casa per la teulada". Així, ha afegit que "en els últims huit anys, València ni ha tingut ordenança reguladora dels apartaments turístics, ni un pla d'inspecció per als irregulars". D'esta manera, ha defés que, "en els primers mesos de treball d'esta corporació, ja s'ha començat a treballar en una futura ordenança de regulació en col·laboració amb altres institucions, com les universitats públiques".

Així, en estos moments, des de l'Ajuntament de València s'està treballant "per a veure què farem. Madrid ha pres una decisió. En el nostre cas, per a poder fer una suspensió de llicències ha de modificar-se el PGOU de 1989. No descarte res, perquè no vull que proliferen els apartaments turístics il·legals, volem un creixement controlat i un turisme de qualitat", ha conclòs Catalá.

L'oposició demana una moratòria

El partit socialista va presentar una moció per a prohibir l'obertura de nous apartaments turístics, que no va tirar endavant. El regidor del PSPV-PSOE, Borja Sanján, denunciava, este dijous, que la "deixadesa i barra lliure de Catalá amb els apartaments turístics ha provocat la seua proliferació en tots els barris de la ciutat". D'acord amb les dades presentades, s'ha registrat un creixement del 106% en Benicalap i Ciutat Fallera, del 68,9% en Rascanya i Torrefiel, del 65% en l'Olivereta i Patraix o d'un 98% en Saïdia i Marxalenes.

En este sentit, Sanjuán ha advertit al govern municipal que, a la vista de les dades de Visit València, "no queda ni un sol barri de València que no estiga sent tensat en els seus preus de l'habitatge per l'efecte dels apartaments turístics i el govern de María José Catalá no pot continuar sent negacionista del problema dels apartaments turístics".

El portaveu adjunt dels socialistes ha recordat que l'anterior govern progressista, de la mà dels socialistes amb Sandra Gómez en Urbanisme, va deixar preparada una moratòria per a prohibir amb caràcter immediat "que s'obrira cap apartament més. Ha passat quasi un any i Catalá no ha fet absolutament res. El resultat és que hi ha barris d'esta ciutat que tenen ja el doble d'apartaments turístics que quan ella va entrar a governar".

Per part seua, des de Compromís han valorat positivament esta moratòria, però, com ha insistit la portaveu del partit, Papi Robles, "en el punt en el qual estem, ja no és suficient". Per això, ha instat que l'alcaldessa de València aprove el Pla de Restriccions d'Apartaments Turístics que presentarà Compromís este divendres. "Hui hem vist que Madrid està restringint la implantació d'apartaments turístics. Celebraríem que, per una vegada, Catalá mirara a Madrid per a alguna cosa més enllà que fer mascletaes".

Arxivat a:

Destacats