L'Alquería Falcó de València serà un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual

El centre oferirà atenció integral a persones de 16 i 65 anys

Guardar

Centre de Dia persones amb discapacitat intel·lectual   Alqueria de Falcó 1
Centre de Dia persones amb discapacitat intel·lectual Alqueria de Falcó 1

L'Alqueria Falcó, al barri de Torrefiel, serà un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual. Així ho han anunciat les regidores Lluïsa Notario i Isabel Lozano, que han avançat que "el centre de dia disposarà d'unes 40 places que prestaran atenció integral a persones d'entre 16 i 65 anys i serà el segon centre d'aquestes característiques de la ciutat de València".

La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha explicat que "en aquests moments, la ciutat només disposa d'un centre de dia d'aquestes característiques, que és el centre municipal de la Font de Sant Lluís, i la resta de recursos que hi ha a la ciutat són d'entitats socials que estan concertades amb les administracions públiques i que tenen característiques més específiques i atenen de manera més concreta situacions de paràlisi cerebral, trastorn de l'espectre autista, discapacitat física, malaltia mental, dany cerebral, etc...". En canvi, la regidora ha destacat que "ara, amb este projecte, disposarem d'un segon centre municipal, que oferirà un recurs fonamental per a persones que es troben en esta situació, que serà un centre generalista i que estarà especialitzat en persones amb discapacitat intel·lectual greu o severa". Lozano ha subratllat que "la ciutat tenia, i té, una necessitat evident de disposar d'un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual, especialment per a persones que tenen un grau sever i profund".

La regidora ha explicat que el centre tindrà 40 places per a persones d'entre 16 i 65 anys i oferirà una atenció integral, que inclourà atenció psicològica, laboral i familiar a més d'activitats de fisioteràpia, animació sociocultural, promoció de la salut i tallers, entre d'altres. A més, oferirà servei de menjador i transport. L'alqueria disposarà també d'una zona d'esbarjo exterior amb horts urbans.

Per la seua banda, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha explicat que la redacció del projecte per convertir l'Alqueria Falcó en centre de dia la faran els mateixos tècnics municipals. Notario ha destacat els treballs que ja s'han fet en l'alqueria per evitar la degradació del conjunt i, especialment, els treballs arqueològics. Per a la regidora, "tot este treball que férem amb el servici d'arqueologia ens ha permés fixar un origen medieval de l'alqueria, perquè no teníem clar quin era el seu origen".

La regidora ha explicat que "l'alqueria està formada per dos edificis i sí que és cert que, al llarg dels segles, ha patit una transformació important fins a l'actualitat". Lluïsa Notario ha destacat especialment la singularitat de la torre de l'alqueria, "l'única torre de perdigons de la Comunitat Valenciana i una de les poques que hi ha a l'Estat espanyol".

La regidora ha repassat també les troballes arqueològiques localitzades en les excavacions practicades en la casa, entre les quals una làpida romana, "la primera inscripció completa d'estes característiques que hem trobat en l'última dècada en València i que resulta molt rellevant perquè ens parla dels habitants primitius de Valentia".

L'Alqueria Falcó és propietat de l'Ajuntament de València des de 2017 i es va adquirir per un milió d'euros. Es tracta d'una edificació tradicional valenciana del tipus "casa a dos mans" que ha estat declarada Bé de Rellevància Local (BRL) de la ciutat de València.

Destacats