L’Ajuntament de València demanarà personar-se en el cas Azud com a acusació particular

Joan Ribó destaca que la finalitat és garantir els interessos públics i que es tornen els diners que han pogut ser desviats

Guardar

Ajuntament de València
Ajuntament de València

La Junta de Govern Local aprovarà aquest divendres una moció d'Alcaldia perquè l'Ajuntament es persone en el cas Azud com a acusació particular. L'alcalde, Joan Ribó, ha indicat que la finalitat és defensar els interessos públics i que es tornen els recursos que han pogut ser desviats. Ribó ha recordat que en 2019 ja es va fer aquesta petició, però encara no s'havia alçat el secret de sumari, una situació que ja ha canviat. Per al màxim responsable municipal, "és el final d'una època en què València es va distingir per ser capital de la corrupció junt amb Madrid".

"L'objectiu fonamental que ens presentem com a acusació particular és evident: volem que tots els diners que en el seu moment presumptament es van sostraure tornen a l'Ajuntament", ha assenyalat Ribó. "El que volem és treballar i vetlar pels interessos públics i perquè aquests diners, que han anat presumptivament a campanyes electorals i a les butxaques de les persones i que són de tots els valencians, tornen on han de tornar".

Segons l'alcalde, "no és una casualitat que aquest Ajuntament, en mans de persones que estan ara sotmeses a juí, el vam trobar endeutat fins a les orelles", i "no és una casualitat que una pràctica seriosa i honrada com està fent ara el govern progressista haja possibilitat que el deute estiga en aquests moments per sota del 30 %". Per al màxim responsable de la ciutat, "les dades són contundents si fas les coses sense anar "per a la saca", com diuen a Madrid".

Aquests fets "indiquen el final d'una època en què València es va distingir per ser capital de la corrupció junt amb Madrid", ha prosseguit Ribó. "Cap comunitat autònoma a Espanya ha aconseguit uns galons tan alts en corrupció com la valenciana", però "hui a València les coses han canviat".

Així, "mentre València s'ha distingit per ser una ciutat que ha repartit ajudes entre pràcticament tots els sectors de la xicoteta empresa i autònoms durant la pandèmia, altres comunitats s'han distingit per "a la saca". En eixe sentit, ha asseverat, es pot "veure la diferència entre la València dels últims anys d'un govern progressista i altres comunitats que continuen tenint els mateixos plantejaments".

L'alcalde ha subratllat que "cal sol·licitar del jutjat amb la immediatesa més gran que s'admeta la personació" del consistori en el cas Azud, especialment quan "ja s'està cridant a declarar algunes de les persones investigades, a les declaracions de les quals no podem acudir sense estar prèviament personats en el procediment".

El primer edil ha indicat que en 2019 la jutgessa va considerar "prematura" la petició del consistori de personar-se en la causa, que en eixe moment estava declarada secreta. Ara bé, després de l'alçament parcial del secret de sumari, "és necessari conéixer amb precisió l'abast de les actuacions que s'investiguen derivades de contractació pública formalitzada per aquest Ajuntament" abans de 2015.

Destacats