Així és l'Àgora València que s'instal·larà al juny en la plaça de l'Ajuntament

L'alcalde destaca que serà “lloc de trobada que unirà creativitat, talent, indústria, artesania i tecnologia”

Guardar

Recreació de l'Àgora València
Recreació de l'Àgora València

Serà l'epicentre de la programació de València Capital Mundial del Disseny 2022. Acollirà activitats per a tots els públics, una zona expositiva i trobades de professionals, empreses i entitats del sector. Àgora València és el nom del pavelló que s'està construint a la plaça de l'Ajuntament amb l'objectiu d'acostar la creativitat a la ciutadania i convertir-se en aparador del disseny valencià. En 2023 es traslladarà a la Marina de València, on es localitzarà el futur Districte del Disseny La instal·lació, amb unes dimensions en planta de 24 per 10 metres i una altura de 10 metres, està feta amb vareta de fusta i ceràmica. El sostre, realitzat per l'artista faller Manolo García, simbolitza les ones del mar Mediterrani i s'il·luminarà de nit com si fora un far. És un projecte sostenible, en què s'ha emprat un 50% de materials reciclats, s'ha estalviat un 70% d'aigua i utilitzarà tecnologia led i de baix consum.

El Saló de Cristall ha acollit este matí la presentació d'Àgora València, "un lloc de trobada al cor de la ciutat que ens permetrà unir disseny, creativitat i talent amb indústria, artesania i tecnologia", en paraules de l'alcalde, Joan Ribó. En dos mesos es podrà gaudir d'aquest espai arquitectònic, que "reflectix a la perfecció els valors del poble valencià: creativitat, talent, generositat, obertura, diversitat". L'alcalde ha subratllat així mateix que "València s'ha convertit en Capital Mundial del Disseny gràcies a la seua relació directa amb l'artesania, amb la indústria del moble, les arts gràfiques, la ceràmica, la indústria de la joguina, el calçat o el tèxtil".

Projecció de la recreació Àgora València
Projecció de la recreació Àgora València

Durant l'acte Joan Ribó ha estat acompanyat per la presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén; el director de Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo; el director de projectes de Capital Mundial del Disseny 2022 i arquitecte responsable d'Àgora València, Miguel Arraiz, i altres membres de la corporació. Tots ells han destacat la iniciativa, que naix amb la voluntat de constituir la seu central del programa de València Capital Mundial del Disseny.

En la instal·lació de la plaça de l'Ajuntament es mostrarà el vincle entre la ciutat, la indústria i el disseny. En l'interior s'organitzaran tallers per a professionals i famílies, taules redones, conferències i presentacions. Una pantalla gegant projectarà un documental sobre el procés constructiu d'Àgora València, a més d'altres continguts audiovisuals. El pavelló acollirà en juny el primer dels set Signature Events impulsats junt amb la World Design Organization, que atrauran més de dos milions de persones, 200.000 d'elles visitants estrangers.

L'àgora és una estructura efímera, que romandrà sis mesos —de juny a desembre— a Ciutat Vella. Després es traslladarà a la Marina de València gràcies al sistema constructiu acaragolat amb què s'ha fabricat. En el procés d'elaboració s'ha estalviat fins a un 70% d'aigua, no s'han gastat dissolvents i s'ha fet ús de fins a un 50% de material reciclat. La coberta és una gran peça de vareta del mestre fuster i artista faller Manolo García, que simula les ones del mar i comptarà amb una instal·lació lumínica durant la nit que la transformarà en "far del disseny". El cost del pavelló se situa al voltant dels 470.000 euros.

Projecció de la recreació Àgora València
Proyección de la recreación Ágora València

 

Destacats