Afectats per la depuradora de Pinedo: "Hem conviscut durant anys amb un ambient tòxic"

El tancament de la depuradora de Pinedo tindria “unes importants conseqüències mediambientals”

Guardar

depuradora_pinedo
depuradora_pinedo

La Generalitat Valenciana ja ha anunciat que invertirà un total de 25 milions d'euros, a través de l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar) per a evitar el tancament de la depuradora de Pinedo, mitjançant l'aplicació d'una sèrie de mesures correctores, que anirien destinades a reduir les molèsties d'olors, sorolls i vibracions, i que s'inclouen dins del Pla Especial de la Depuradora, que s'ha començat a redactar per la Conselleria de Medi ambient, i que suposaria aconseguir la legalitat de la depuradora.

No obstant això, es tracta d'unes mesures que, potser, arriben massa tard. Els veïns han sol·licitat al jutjat l'execució de la sentència de 2016, en la qual el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJV) confirmava que la planta era il·legal, i que es traduiria en el tancament de la fase III d'aquesta infraestructura. "40 anys suportant sorolls i males olors, i 15 anys de lluita judicial des que descobrirem que la depuradora era il·legal. Per això, hem decidit demanar l'execució de la sentència", explicava el representant dels veïns afectats, Jaume Chornet.

Sarrià: "El tancament de la depuradora de Pinedo suposaria abocar directament al mar les aigües residuals"

Bé és cert que el tancament de la depuradora de Pinedo tindria unes conseqüències mediambientals de gran calibre, ja que, com explicava el regidor de l'Ajuntament de València i President de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics, Vicent Sarrià, "les aigües residuals sense tractar d'1,2 milions d'habitants, aproximadament, acabarien en el mar". En aquest sentit ha assenyalat la necessitat de "posar remei a l'actual situació, però eixe remei no passa en cap cas pel tancament. La Generalitat ha d'ultimar eixe pla especial, presentar-ho, i preveure les inversions necessàries per a minimitzar els efectes".

I és que els veïns ja no aguanten més. "Des de l'Administració no se'ls ha fet cas, ni els han donat suport. Estan farts, han perdut diners, patrimoni i les seues formes de vida", explicava el representant legal dels afectats. "Hem conviscut durant anys amb un ambient tòxic. Hi ha emissió de metalls que també es respiren, i hem hagut de suportar el pas de camions carregats de merda i lixiviades cap a la depuradora amb vessaments sobre la calçada. Una situació insostenible i cap partit polític, mai, s'ha dignat a escoltar-nos", concloïa Jaume Chornet.

La de Pinedo és la principal estació depuradora de la Comunitat Valenciana, que dóna servei a 1.200.000 habitants de l'àrea metropolitana i de la zona Sud de la ciutat de València. Les seues instal·lacions no són propietat de l'Ajuntament de València, però sí que s'ha realitzat "un seguiment continuat del full de ruta després de la sentència judicial a l'espera que la Generalitat concloga i present el pla especial", apuntava Sarrià.

Aquest pla, que aportaria solucions per a pal·liar les molèsties dels veïns, encara es troba en fase d'elaboració, encara que des de la Conselleria ja barregen algunes opcions com proposar reallotjaments o indemnitzacions perquè el trasllat de les instal·lacions es considera impossible.

Les reivindicacions dels afectats

Diumenge passat, 25 de novembre, els veïns votaven, per unanimitat, sol·licitar l'execució de la sentència per al tancament de la fase III de la depuradora de Pinedo. Després de la reunió del passat divendres amb l'alcalde pedani, els veïns afectats no van rebre "molta informació" sobre els plans municipals i se'ls va remetre "al Pla Territorial de l'Horta, que es presentarà aquesta setmana". Per això, amb 18 vots a favor, es va acordar sol·licitar el tancament.

El representant legal dels veïns va explicar que els afectats tenien dues reivindicacions principals: que el terreny en el qual viuen es declare horta protegida, i que es contemple una compensació econòmica per les molèsties continuades des de fa 40 anys.

Destacats