Adeu a la crema de la palla de l'arròs de l'Albufera

Únicament es permetrà en casos concrets com l'existència d'aigües negres

Guardar

El fum de la crema de la palla de l'arròs a Alaquàs. Imatge de @twMarishi
El fum de la crema de la palla de l'arròs a Alaquàs. Imatge de @twMarishi

Les molèsties ocasionades pel fum de la crema de la palla de l'arròs en l'Albufera tenen els dies comptats. Aquesta setmana està previst que es presente un pla de gestió de la palla de l'arròs de l'Albufera en el qual s'estableixen alternatives a la crema.

Un text que reemplaçarà al pla transitori de gestió 2017-2021 i que condicionarà l'ús del foc únicament a l'existència d'aigües negres o altres disfuncions orgàniques que hauran d'estar adequadament justificades.

Sobre aquest tema, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, valora l'esforç dels arrossers per utilitzar pràctiques alternatives i per a arribar a un acord que permetrà continuar reduint els índexs de contaminació a partir de la pròxima campanya de recollida de l'arròs.

Per part seua, la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica, Paula Tuzón, recalca que l'objectiu ha sigut acompanyar al sector, la qual cosa ha permés una reducció dràstica de la contaminació atmosfèrica, per a consolidar una gestió sostenible de la palla, on la crema només es produïsca quan siga necessari.

Reunión entre administraciones para establecer el plan de gestión de la paja del arroz
Reunió entre administracions per a establir el pla de gestió de la palla de l'arròs

Gestió sostenible de la palla de l'arròs

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i les entitats agràries AVA-Asaja i la Unió de Llauradors, juntament amb el president de la Junta de Regants, Josep Fortea, arribaven la setmana passada a un acord que serà ratificat en els pròxims dies.

Aquest nou pla de gestió preveu fórmules addicionals de col·laboració entre administracions per a la recollida programada i gestió sostenible de la palla de l'arròs, així com iniciatives de vigilància ambiental i investigació sobre les malalties del sòl.

En aquest sentit, el mes d'octubre de 2021 la consellera Mollà va signar un protocol per a impulsar la producció de gas renovable a partir de la valorització de 50.000 tones de palla. Una solució integral i sostenible de zero emissions. Aquest projecte pioner, que assumeix també la recollida i l'apilament, generarà 87 Gwh de biogàs i biometà a l'any, que equival a més del 15% del consum de gas natural de la ciutat de València.

Arxivat a:

Destacats