Aarón Cano qualifica de “positiu” el balanç del dispositiu policial en Falles

El regidor de Protecció Ciutadana ha admés que “tot està agafat amb pinces esperant un possible repunt a final de mes”

Guardar

aaron cano
aaron cano
Una vegada finalitzades les Falles 2021 a la ciutat de València, toca fer balanç. Celebrades en unes dates atípiques, e lregidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha fet balanç del desenvolupament del dispositiu policial durant aquests dies i l'ha qualificat de "positiu". No obstant això, ha reconegut que "tot està agafat amb pinces esperant un possible repunt a final de mes" degut a les aglomeracions que es van produir en diversos punts de la capital.Les Falles 2021 passaran a la història a l'ésser la primera gran festa que se celebra des que la pandèmia fera acte de presència a principis de març del 2020. Davant això, Cano ha expressat la necessitat de la societat valenciana perquè a la fi se celebraren aquestes festes tan tradicionals: "Crec que aquestes festes han sigut necessàries per dos motius. En el pla de la festa perquè tancava un cercle, el de 2020, i perquè la ciutadania necessita veure que estem fent passos per a tornar a la situació prèvia a la pandèmia després d'un any i mig restringint drets fonamentals".El regidor de Protecció Ciutadana ha volgut diferenciar en tres blocs la gestió dels diferents actes fallers que han tingut lloc durant aquests dies. Així, ha apuntat com "molt positiu" tot allò organitzat per l'Ajuntament de València (Mascletaes, castells, ofrena…). "Hem sigut capaços d'organitzar actes multitudinaris i de veure com la ciutat no pateix de l'organització d'aquests esdeveniments més enllà de qüestions de trànsit", ha afegit.Una de les coses per les quals s'han caracteritzat les Falles d'enguany és per l'organització de mascletaes en diferents punts de la ciutat, ja que tradicionalment sol haver-hi tan sols una en la plaça de l'Ajuntament. "És una manera de democratitzar la festa el tindre castells per barris i serviran perquè les pirotècnies tinguen més possibilitats de desenvolupar els seus esdeveniments pirotècnics", ha explicat el regidor socialista, que deixa oberta la porta al fet que això succeïsca en pròximes Falles.

Infraccions i dispositiu policial

Aarón Cano també ha proporcionat les dades referents als diferents incidents que s'han produït durant aquests dies de Falles. Quant a les comissions falleres, cal destacar un total de 7 sancions imposades i que el compliment de la restricció de la mobilitat nocturna ha sigut, en paraules seues, "excel·lent", perquè "si les comissions no hagueren respost, tot haguera sigut molt difícil".Segons un informe de la Policia Local de València, els diferents efectius de seguretat han hagut d'intervindre un total de 682 infraccions per estacionament, 251 per accions relacionades amb un ús irregular de petards, 157 per conflictes de convivència i altres 148 per sorolls. El nombre de persones detingudes ha sigut de 27, la majoria d'elles per maltractaments en l'àmbit familiar, atemptat contra un agent de l'autoritat o furt.Pel que respecta al material pirotècnic, durant el període faller s'han produït 59 inspeccions a locals de venda de material pirotècnic, amb un total de 7 denúncies.En espectacles fallers, s'han produït 42 inspeccions amb fins a 13 denúncies. A particulars se'ls ha imposat 20 denúncies, produint-se 7 decomisos (mercaderia requisada per la policia).Un dels esdeveniments no organitzats que més es va repetir durant les nits de Falles van ser els botellons. "És evident que va haver-hi botellons, n'hi ha quan no hi ha festes. El que succeeix és que pensàvem que podia haver-hi un repunt, però no ha sigut així. No hi ha hagut cap problema d'ordre públic, la gent ha entés que havia d'estar a casa a la 1 de la matinada. Fent una visió general de com han anat les festes, crec que hem de tindre una resposta de satisfacció per com ha respost la ciutat perquè hem sigut capaces de portar aquestes festes amb seguretat, confie que les dades de contagis continuen decreixent", ha raonat Cano.

Bombers i Creu Roja

Quant al succeït en la ‘Nit de la Cremà’, el regidor de Protecció Ciutadana ha destacat l'actuació dels bombers. "Han sigut prop de 90 els monuments que han necessitat de bombers i a poc més de la 1 estaven cremades les falles. El treball dels bombers ha sigut digne d'elogi, perquè és igual amb pandèmia o sense, eren 395 les que s'havien de cremar i el cos de bombers va actuar amb una major agilitat i rapidesa", ha afirmat el regidor.Des de Bombers han informat que a les 2.12 de la matinada es va donar per conclòs l'operatiu i que a la 1.00 l'operatiu estava al 90% de personal, és a dir, 228 de l'operatiu més 70 de guàrdia. No obstant això, va haver-hi algun incident significatiu com la fractura de diversos cristalls de plantes baixes en la falla Espartero/Ramón y Cajal, ja que en produir-se un excés de gasolina sense mesclar i encendre's, van explotar els gasos de manera contundent.Creu Roja també ha sigut present durant aquestes Falles atípiques i el resultat ha sigut molt inferior comparat amb altres anys. Fins a un total de 35 assistències han hagut de realitzar enfront de les 944 de l'any 2019, abans de l'inici de la pandèmia. Un total de 277 voluntaris han atés la població per diferents raons. En la seua majoria per ferides, lipotímies i altres. 
Destacats