València torna a apostar per mascletaes i castells descentralitzats per al 9 d'Octubre

L'Ajuntament de València comença a perfilar la programació d'actes per a celebrar el dia de la Comunitat Valenciana

Guardar

Tret d'un castell de focs artificials durant la Nit del Foc
Tret d'un castell de focs artificials durant la Nit del Foc

A poc més de dues setmanes perquè se celebre el 9 d'Octubre, l'Ajuntament de València continua perfilant la programació. Així, i en un escenari completament diferent del de l'any passat, amb gran part de la població vacunada contra la COVID-19 i unes restriccions que, cada vegada, s'obrin més, la celebració del dia gran de la Comunitat Valenciana podria semblar-se a la de 2019.

De fet, la setmana passada, el consistori anunciava que la tradicional Processó Cívica tornava a l'agenda d'actes del 9 d'Octubre, després que la pandèmia obligara a suspendre-la en 2020. D'aquesta manera, com explicava el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, en aquesta ocasió s'ha adaptat el recorregut de la processó, que sol iniciar-se a la Plaça de l'Ajuntament i finalitzar al Parterre, a causa de les obres del carrer la Pau.

Així i tot, la Processó Cívica no serà l'únic acte que conforme la programació del 9 d'Octubre. I és que des de la Federació de Moros i Cristians també s'ha confirmat que es realitzarà una desfilada de glòria, que substituirà a la gran entrada de Moros i Cristians que, cada any, inunda de tradició, balls i foc els carrers del centre de la ciutat. Així mateix, el clàssic Mercat Medieval també se situarà al llit de l'antic riu Túria.

Mercat Medieval de València
Mercat Medieval de València

I tenint en compte l'èxit que van tindre els espectacles pirotècnics durant la celebració de les Falles de setembre, enguany, el 9 d'Octubre també farà olor de pólvora. Com ha avançat Cope València, el 8 i 9 d'octubre s'apostarà per mascletaes i castells descentralitzats per a evitar aglomeracions. Els barris de Camins al Grau o Benicalap són alguns dels punts on la pirotècnia serà la protagonista.

Així, el 8 d'octubre es dispararan tres mescletes i un castell de focs artificials a càrrec de les pirotècnies Vulcano, Alpujarreña, Mediterráneo i Zarzoso; mentre que el 9 d'Octubre serà la pirotècnia Valenciana l'encarregada de disparar tant la mascletà com el castell.

Finalment, l'Ajuntament de València també ha concretat, amb la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, la realització d'un espectacle que substituirà a la tradicional dansà. Aquest acte, que tindrà lloc la nit del divendres, es durà a terme a la plaça de l'Ajuntament de les tres capitals de província.

La regidora Pilar Bernabé, portadora de la Senyera

La regidora d'Esports, Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València, Pilar Bernabé, serà, enguany, l'encarregada de portar la Reial Senyera durant la Processó Cívica.

Bernabé ha expressat que "és tot un honor ser la portadora de la Reial Senyera, i només tinc paraules d'agraïment per donar-me aquesta oportunitat". La regidora ha aprofitat aquesta ocasió per a agrair "l'esforç i la responsabilitat de tots els valencians i valencianes, que durant tot aquest temps han mantingut una actitud exemplar, que ens permetrà celebrar enguany el 9 d'Octubre".

Destacats