754 persones es troben sense llar a València, segons l'últim cens

Guardar

Voluntaris i tècnics treballen en el segon Cens de Persones sense Llar de València
Voluntaris i tècnics treballen en el segon Cens de Persones sense Llar de València

El cens de persones en situació de sense llar realitzada a la ciutat de València ha tret a la llum a un total de 754 persones que pateixen aquesta situació. D'elles, 402 ciutadans es troben en allotjaments per a persones sense sostre i 352 al carrer, informen fonts municipals.

Aquestes són algunes de les primeres dades que deixa l'II Cens de Persones Sense Llar impulsada per l'Ajuntament de València i 14 entitats socials, en col·laboració amb la Universitat de València. La iniciativa va reunir anit un total de 518 voluntaris per a pentinar la ciutat realitzant uns qüestionaris que llançaran una radiografia de la situació d'aquest col·lectiu vulnerable.

Cal recordar que el primer cens es va realitzar el 24 d'octubre de 2019, amb un resultat de 831 persones en situació de sense llar, i aquest segon s'ha efectuat el 15 de desembre de 2021, una data que coincideix amb l'Operació Fred posada en marxa pel consistori l'1 de desembre, que inclou l'obertura del Centre d'Atenció a Emergències Socials (CAUS) de Tres Forques per a oferir allotjament nocturn davant les inclemències del temps.

Des del consistori assenyalen que s'han trobat menys persones sense llar als carrers de València i que hi ha més pernoctant en els albergs que als carrers, una situació que a l'octubre de fa dos anys era la contrària. En concret, segons les primeres dades, s'ha reduït un 38 % el nombre de persones dormint al carrer i en un 9,3% les que es troben sense llar, als carrers i els recursos residencials.

"És un aspecte que valorem molt positivament des de l'Ajuntament de València i ens indica que el treball que estem fent va pel bon camí", ha manifestat la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano. A més, de les 754 persones en situació de sense llar, 556 són homes i 144 dones, d'acord amb el Cens.

"Totes les inversions que estem fent les administracions públiques per a pal·liar i previndre el fenomen de les persones sense llar, així com el treball conjunt i d'estreta col·laboració amb totes les entitats socials, està tenint resultats positius, i ho podem veure amb la disminució d'un 9,3% de la població de persones sense llar a la ciutat de València", entre persones que pernocten al carrer i les que es troben en recursos residencials, ha afegit.

"Som conscients --ha continuat-- que ens queda molt camí per a recórrer en aquest sentit, però aquestes dades ens assenyalen que el treball és el correcte i que hem de continuar per aquesta senda".

L'Ajuntament subratlla que l'objectiu del cens és "conéixer la situació real d'aquesta problemàtica, radiografiar les persones sense llar a la ciutat, un fenomen present a totes les grans ciutats europees, però que València vol conéixer en profunditat per a poder plantejar solucions i accions al respecte".

El consistori disposa d'un total de 666 places per a persones sense llar, que es divideixen en 337 places d'allotjament d'emergència, més altres 329 en l'àmbit de la cooperació i la immigració (demandants d'asil i altres casos).

El pressupost municipal per a 2022 contempla una partida de 120.000 euros per a la redacció dels projectes de dos centres multifuncionals per a persones sense llar: 'Sostre Soternes' i 'Sostre Rovella', els quals comptaran amb mòduls residencials individuals i zones a l'aire lliure.

A més, 'Sostre Rovella' acollirà també les dependències del Servei d'Atenció a Urgències Socials (SAUS) i disposarà d'unitats d'estada breu, en la mateixa línia del recurs que estarà situat al carrer de Los Angeles del Cabanyal i del qual ja s'ha adjudicat la redacció del projecte.

MENSUALITATS DE LLOGUER

En aquesta línia, incideixen en què l'Ajuntament inverteix actualment més de 2 milions d'euros anuals en allotjaments i recursos per a persones en situació de sense llar. Serveis Socials aporta també més de 2 milions en ajudes de prevenció a les persones sense llar, destinades al pagament de les mensualitats del lloguer, de l'entrada a un habitatge o a cobrir factures de subministrament de llum, gas i aigua.

Finalment, informen que les places d'alberg de les quals disposa l'Ajuntament "mai es cobreixen al cent per cent i, si alguna vegada arribara a donar-se el cas, la Regidoria de Serveis Socials pot llogar habitacions de manera puntual en hostals per a donar cabuda a totes les persones que vulguen dormir a cobert".

Destacats