600 anys de la mort de Sant Vicent Ferrer, patró de la Comunitat Valenciana

Aquest diumenge, València acull una processó extraordinària per a commemorar a Sant Vicent Ferrer

Guardar

Representació dels miracles de San Vicent Ferrer
Representació dels miracles de San Vicent Ferrer

Es compleixen 600 anys de la mort de Sant Vicent Ferrer. Hui, 5 d'abril, però de 1419, el dominic valencià moria en Vannes (França), després d'una vida sencera dedicada a la predicació per les diferents regions d'Europa. Taumaturg, predicador, lògic i filòsof, Sant Vicent Ferrer es va guanyar l'estima de la població de cadascun dels llocs que visitava. Canonitzat en 1455, aquest sant es va convertir en el patró de la Comunitat Valenciana on, cada any, s'organitza una celebració molt especial per a la seua commemoració en la qual es representen les escenes de la seua vida i miracles en uns escenaris anomenats altars.

I és que, segons conta la llegenda popular, Sant Vicent Ferrer va dur a terme diferents miracles tan sols alçant el seu dit índex. Per aquest motiu, sempre se'l representa amb el dit alçat cap al cel, i se'l coneix, afectuosament, com a "Sant Vicent el del ditet".

Enguany, se celebra el sisé centenari de la seua mort i, per a l'ocasió, València acollirà diferents actes per a commemorar aquest dia, com la missa solemne en el seu honor, aquesta vesprada, a les 20.00 hores, en la Basílica de Sant Vicent Ferrer, al carrer Cirilo Amorós, o l'estrena de l'Himne Oficial del VI Centenari, que tindrà lloc demà, 6 d'abril, a les 20.00 hores, en la Catedral de València.

No obstant això, el dia gran serà el diumenge, 7 d'abril, quan tinga lloc una processó extraordinària amb motiu de l'Any Jubilar Vicentí. La processó que arrancarà, a les 18.30 hores, des de la Catedral i seguint el recorregut habitual de la processó de la Verge pels carrers de Ciutat Vella, comptarà amb la presència de la Roca de Sant Vicent Ferrer, que el representa com l'àngel de l'Apocalipsi, i en la qual apareix, a més, la figura de Sansón lluitant amb un lleó, que simbolitza la fortalesa i el poder sobrenatural del sant.

Per a això, l'Ajuntament de València no solament ha cedit la roca per a la seua participació en la processó, sinó que la regidoria de Cultura Festiva assumirà els costos derivats de l'eixida de la roca de la Casa de les Roques - és necessari traure abans tres roques i la figura de Sant Cristòfol i deixar-les mentre dure la processó, al carrer, amb vigilància -, així com la instal·lació de rampes i tanques per a facilitar el recorregut de les imatges.

D'aquesta manera, la roca de Sant Vicent Ferrer participarà, en aquesta processó, acompanyada pels amics del Corpus, al costat d'altres imatges vicentines dels altars, i entitats de la Junta Central Vicentina.

Els actes en honor al patró de la Comunitat Valenciana acabaran el 27 d'abril amb un concert vicentí en la Plaça de la Verge, a les 19.00 hores, al qual li seguirà una gran 'Nit d'albaes', que recorrerà els llocs vicentins de la ciutat, és a dir, la Plaça de la Verge; la parròquia de Sant Esteven on va ser batejat; la seua Casa Natal, coneguda com 'El Pouet'; o l'església de l'antic convent de Santo Domingo on va residir i es va formar en l'Ordre de Predicadors.

Destacats