4 milions d'euros en la planta potabilitzadora del Realón per a millorar el seu sabor

Guardar

1204 Realón 1
1204 Realón 1

El regidor de Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha visitat aquest matí la planta potabilitzadora del Realón, a Picassent, on ha valorat la inversió de 4 milions d'euros destinada a «eliminar les substàncies presents en l'aigua que proveeix aquesta infraestructura i que li confereixen un regust de terra». En aquest sentit, ha recalcat que «la primera fase d'aquesta inversió durarà 18 mesos; permetrà a partir de 2022 una aigua amb un sabor de molta qualitat, amb un nivell de duresa més baix de l'actual i totes les garanties sanitàries, que ja les té».

Aquestes actuacions suposen «una de les obres d'inversió més importants d'enguany en una de les dues plantes potabilitzadores que gestiona i són propietat de l'Ajuntament de València, però que proveeixen a 1.600.000 persones del conjunt de l'àrea metropolitana», ha assenyalat el regidor.

L'edil ha explicat que està intervenció està dirigida a «millorar el sabor, el gust i l'olor de l'aigua, alguna cosa que incideix en la percepció que els ciutadans tenen d'un objecte de consum diari i constant com és l'aigua potable de tota la ciutat i l'àrea metropolitana; per això, vam entendre des de l'Ajuntament i l'Entitat Metropolitana que era necessari donar-li una solució».

En concret, s'està instal·lant un sistema de generació, dosatge i mescla d'ozó, o el que es denomina, tractament de preozonització. La durada de les obres és d'1 any i mig i es requerirà una segona fase per a cobrir el cent per cent del cabal de la planta. Aquesta actuació, que en el seu conjunt suma 9,4 milions d'euros està inclosa en el Pla d'Inversions en Plantes Potabilitzadores.

Com a pas previ a la redacció del present projecte, l'any 2016, es van efectuar una sèrie d'assajos pilot en la planta potabilitzadora del Realón (Picassent) a fi de determinar la idoneïtat dels tractaments de preoxidació a aplicar, concloent-se l'efectivitat de la combinació d'ozó (O3) i aigua oxigenada (H2O2) en la millora de la qualitat de l'aigua, especialment en l'eliminació d'olors i sabors.

MÉS DE 400 TASTOS D'AIGUA

Així mateix, a través de campanyes de divulgació, es va informant els usuaris que des de 2017 s'estan duent a terme diversos estudis de sabor i olor de l'aigua en la xarxa de distribució. Això ha suposat la realització de tastos sobre més de 400 mostres d'aigua en diferents punts de la xarxa de distribució, en els dos últims anys. Aquest pla de tastos, que tindrà continuïtat al llarg de diversos anys, permetrà l'obtenció de mapes dels sabors més rellevants detectats pels consumidors i servirà per a aplicar les millores en el tractament en plantes i en la xarxa de distribució.

A més, des de 2017 s'estan realitzant proves pilot per l'elecció del tipus de membranes d'ultrafiltració més idoni, com a complement a les tècniques d'oxidació avançada en les plantes de tractament d'aigua potable.

«Una vegada finalitze l'execució de les instal·lacions projectades en aquesta primera fase de la instal·lació d'oxidació avançada, la població beneficiada serà d'unes 500.000 persones, la qual cosa representa, aproximadament, un 30% de la població de València i la seua Àrea Metropolitana», ha explicat Sarrià qui ha precisat que una vegada «finalitzada en 2021 la segona fase d'aquest projecte, la població beneficiada passarà a ser d'1.000.000 persones».

Arxivat a:

Destacats