215.000 euros per a subvencionar iniciatives que fomenten la participació ciutadana

Guardar

Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin
Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin

La Junta de Govern Local aprovarà demà les bases de la convocatòria de subvencions de foment de l'associacionisme i la participació ciutadana. La convocatòria es publicarà en el BOP els pròxims dies i quedarà obert el termini per a presentar sol·licituds. La regidora de Participació i Govern Obert, Neus Fàbregas Santana, ha destacat que «aquesta convocatòria té l'objectiu d'enfortir el teixit associatiu i sensibilitzar i formar en la participació ciutadana».

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Participació i Acció Veïnal, posa a disposició de les entitats de la societat civil valenciana un programa de subvencions per a fomentar la participació i l'associacionisme. Quan comence el termini per a presentar projectes, s'enviarà la informació a totes les entitats i es publicarà a la web i xarxes de l'Ajuntament.

La regidora de Participació i Govern Obert, Neus Fàbregas Santana, ha destacat que estos projectes «aporten valor social perquè enriqueixen i enforteixen els vincles socials i comunitaris als barris i alhora forma el veïnat en els fonaments de la participació ciutadana». La regidora també ha expressat que «és una prioritat del govern facilitar eines al teixit associatiu perquè continuen treballant en la participació i en la construcció de ciutats compromeses amb els seus barris i amb les persones que hi viuen». En uns dies, s'informarà de les dades dels 10 tallers de formació per a explicar les subvencions i com realitzar els projectes.

Hi ha diverses línies d'acció en el programa de subvencions, com per exemple el «foment de la dinamització i vertebració de la vida col·lectiva en els barris o districtes», que va dirigida a «iniciatives que enforteixen el teixit associatiu i milloren la participació interna de les entitats i l'ampliació de la seua base social». En la mateixa línia d'acció hi ha una altra partida per a «promoure la dinamització de la vida col·lectiva del barri, districte o ciutat, i afavorir la creació de xarxes de col·laboració que fomenten la convivència i la cohesió social». També es preveu la subvenció «per a donar suport a l'activitat del moviment veïnal en benefici de la millora dels seus barris i enfortir les relacions entre veïns i veïnes».

Entre les activitats subvencionables trobem «activitats orientades a millorar la participació interna», en les quals hi ha accions formatives i de creació d'espais de treball, trobada i deliberació per a millorar el funcionament intern de les entitats; i «activitats orientades a ampliar la base social de les entitats», com per exemple campanyes de difusió, comunicació i captació de persones sòcies i voluntàries. També hi ha activitats promogudes per una o diverses entitats que «afavorisquen la interacció entre el veïnat amb les finalitats esmentades»: Jornades, trobades, xarrades i altres activitats orientades a assolir els objectius plantejats en aquesta línia.

D'altra banda, hi ha una segona línia de subvencions per al «foment de processos de participació ciutadana». Les subvencions tenen l'objectiu de propiciar espais oberts al debat, l'intercanvi d'idees i l'elaboració de propostes cíviques. A més, es pretén facilitar la participació ciutadana i la relació de la ciutadania amb l'administració a través de les noves tecnologies.

Les activitats subvencionables per a aquesta línia són: disseny i posada en marxa de processos participatius dins de l'àmbit d'actuació de l'entitat; disseny i posada en marxa de processos participatius per a diagnosticar possibles problemes i necessitats específiques d'un barri o districte, així com proposar solucions des de la ciutadania; activitats de formació en metodologies participatives i altres aspectes relacionats amb la participació ciutadana i els processos participatius; activitats de formació en noves tecnologies aplicades a la participació ciutadana i la relació amb l'Administració.

La tercera línia de subvencions és per al foment de l'elaboració i la difusió d'estudis. L'objectiu que persegueix és «afavorir i visibilitzar una cultura de la participació ciutadana i del moviment associatiu de la ciutat de València». En les activitats subvencionables en aquesta línia s'inclouen l'elaboració i la publicació d'estudis i investigacions relacionades amb l'associacionisme, els moviments socials, els processos de participació ciutadana i les experiències participatives.

REPARTIMENT DEL PRESSUPOST PER DISTRICTE

La distribució de 215.000 euros s'ha fet partint d'una assignació mínima de 6.000 euros a cada Junta Municipal de Districte i tenint en compte, com a criteris redistributius, la població empadronada en data 1 de gener de 2018 i el nombre d'associacions registrades en cada junta municipal. Des de l'any passat hi ha hagut un gran augment d'associacions registrades. En aquesta convocatòria els pobles de València ja tenen pressupost propi.

Respecte de la quantitat i del termini d'execució, s'augmenta el termini de presentació de sol·licituds a un mes a partir de la publicació en el BOP. A més, s'augmenta a un màxim de 3.000 euros en el cas de ser només una l'entitat demandant, i 5.000 en cas de ser-ne dues o més les entitats que hi concórreguen de forma conjunta.

Arxivat a:

Destacats