20 anys reivindicant un Centre Cívic en Patraix: "per fi comença a rodar"

El president de l'Associació Veïnal de Patraix s'ha mostrat "satisfet" perquè aquest projecte resol una reivindicació veïnal històrica

Guardar

Simulació del Centre Cívic Patraix
Simulació del Centre Cívic Patraix

El nou Centre Cívic de Patraix comença a caminar. El projecte 'Al Centre' ha sigut el seleccionat entre les huit propostes que es van presentar al concurs. La configuració volumètrica de l'edifici i la seua situació en prolongació de l'edifici municipal existent ha resolt els quatre criteris de valoració que es tenien en compte: el concepte arquitectònic i adequació al context urbà, l'adequació al programa funcional d'un centre cívic, el concepte de les instal·lacions i eficiència energètica de l'edifici, i la viabilitat de la proposta.

Així mateix, el jurat ha valorat molt positivament "la versatilitat i polivalència d'usos, sobretot en planta baixa, així com la singularitat i qualitat proposada." I és que el projecte planteja un edifici obert, transparent, amb llum natural i patis interiors i adaptat a l'entorn urbà de Patraix que ha aconseguit destacar entre la resta de propostes.

València Extra ha parlat amb el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, que ha valorat molt positivament un projecte que "resol una de les reivindicacions històriques dels veïns i veïnes de Patraix. Durant 20 anys hem estat reclamant la necessitat d'un espai municipal que dotara al barri d'aquells serveis del que manca, i ja no només pensant en la població actual, sinó en l'increment que s'espera amb el desenvolupament del barri amb els 3.800 nous habitatges".

Barri de Patraix - Luna Mata
Barri de Patraix - Luna Mata

Respecte al projecte triat, Pla s'ha mostrat "satisfet". "És cert que si aquest tipus d'edifici tan modernista s'haguera situat en ple centre històric, haguera trencat amb la imatge del barri, però creem que es tindrà en compte l'entorn i, sobretot, que donarà molta vida al barri". En aquest sentit, el president de l'associació veïnal ha assenyalat la importància que el nou Centre Cívic "aglutine els serveis públics que necessita el barri i done eixa cobertura".

Una vegada emés el veredicte, tal com ha informat la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, s'obri un procés de participació que estarà actiu durant tot el mes de maig. Durant aquest període, la proposta arquitectònica s'exposarà al públic de manera presencial, però també digital, amb l'objectiu que la ciutadania, organitzacions professionals i entitats socials puguen realitzar suggeriments o propostes sobre el programa funcional del centre.

Toni Pla ha explicat que "encara desconeixen com podran realitzar les propostes, però sí que traslladarem totes les nostres reivindicacions, ja que es tracta de l'únic espai públic que queda en el nucli històric de Patraix i, per descomptat, volem que albergue tots els serveis que el barri necessita". De moment, els panells estan exposats tant al Centre de Majors Salavert, com a la Junta de Districte de Patraix.