17 anys de l'explosió de la subestació de Patraix: els veïns continuen esperant el seu trasllat

L'Associació de Veïns de Favara ha convocat una casserolada esta vesprada davant de la subestació de Patraix

Guardar

Subestació de Patraix
Subestació de Patraix

El 15 de maig de 2007, fa hui 17 anys, es va produir una explosió en la subestació de Patraix, que no només va deixar sense servici a quasi 50.000 clients d'Iberdrola, sinó que va quedar de manifest la perillositat d'esta instal·lació que la companyia elèctrica va construir a tan sols set metres dels habitatges. Una explosió que va marcar un abans i un després, ja que es van desencadenar manifestacions, casserolades i fins a cançons protesta.

Va ser un 12 de maig del 2009 quan des d'institucions judicials es va declarar nul·la l'activitat de la subestació elèctrica de Patraix per ser perillosa. A més, el 7 de gener de 2015 el TSJCV (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana) va ratificar la sentència anterior al·legant que "esta activitat era perillosa per risc d'incendi".

Des de llavors, els veïns esperen el seu trasllat, mentre veuen que continua l'activitat. "No podem saber amb certesa si la subestació elèctrica continua funcionant, però sí que tenim constància de l'entrada i eixida tant d'operaris, com de maquinària", afirmen des de l'Associació Veïnal de Favara.

Per este motiu, i amb l'únic objectiu de demanar que s'inicie el trasllat de la subestació de Patraix, han convocat una casserolada esta vesprada, dimecres 15 de maig, a les 19.00 hores, davant de la subestació, al carrer Gaspar Aguilar, 58. "Ja es va aprovar el seu trasllat a un espai allunyat dels habitatges, que no perjudica a ningú. Però passa el temps i no veiem cap moviment".

A la casserolada d'esta vesprada assistiran veïns i associacions del barri, així com representants d'alguns partits polítics. No obstant això, des de l'AVV Favara els hauria agradat rebre més suport per part de la Federació d'Associacions Veïnals de València.

Per part seua, el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, sempre s'ha mostrat contundent a l'hora de reclamar el trasllat de la subestació. De fet, com ell mateix assenyalava a este diari, "no estem demanant que ens la lleven a nosaltres perquè li la posen a un altre barri, sinó que la traslladen al nou espai plantejat perquè, a més de poder cobrir la seua funció en la transformació de l'energia, se situaria a una distància suficient dels habitatges per a garantir la seguretat".

Cal recordar que, a Espanya, existixen sentències que han obligat al trasllat de transformadors, de potència inferior a la de la subestació de Patraix, a zones més allunyades dels habitatges. Per això, no s'entén com la de Patraix continua en el mateix lloc tants anys després.

Arxivat a:

Destacats