14 empreses opten al projecte d'execució de l'Oficina de No Discriminació i Delictes d'Odi de València

L'oficina s'instal·larà en l'edifici situat en el carrer de Dalt, 49, i es preveu que la licitació de les obres estiga enllestida en un mes

Guardar

OrgulloVLC2018-680x365_c
OrgulloVLC2018-680x365_c

Un total de 14 empreses s'han presentat al procés de licitació per a portar avant les obres de la nova Oficina de No Discriminació i Delictes d'Odi (ONDIS), el primer projecte de remodelació d'un edifici per part del consistori amb "perspectiva de gènere". Així ho ha anunciat hui la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, qui ha explicat que l'oficina que s'instal·larà en l'edifici situat en el carrer de Dalt 49, les obres del qual començaran l'any vinent i que suposaran una inversió de prop de 184.298,69 euros dins del Pressupost de 2021. Beamud ha valorat l'ONDIS, ja que "el deure de les administracions públiques és promoure diferents accions perquè la llibertat i la igualtat puguen ser efectives, així com acabar amb qualsevol obstacle que impedisca l'exercici de plenitud d'ambdues".

Tal com ha explicat Beamud, actualment s'està en procés d'estudi de les ofertes presentades, i es preveu que en el termini aproximat d'un mes puga aprovar-se la licitació del projecte. Beamud ha manifestat que "des de l'anterior mandat estàvem treballant per a poder oferir una Oficina de No Discriminació i Delictes d'Odi que poguera posar fi o ajudar a posar fi a aquests delictes d'odi i, així, promoure que la igualtat i la llibertat siguen efectives entre les persones". Per això, ara que s'ha posat en marxa, la regidora ha mostrat la seua "alegria" perquè "evidenciem que aquesta remodelació d'un edifici amb perspectiva de gènere és el primer pas dels altres". "Tenim clar que la igualtat és una de les pedres angulars que giren entorn dels drets humans. En aquest sentit els delictes d'odi són un dels obstacles que impedeixen aquesta igualtat i per això és el deure de les administracions públiques posar-li remei", ha incidit.

La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI ha explicat que el Pla de Convivència i Lluita contra la Discriminació, que va ser sol·licitat per part de la Generalitat Valenciana als diferents ajuntaments, "és el marc teòric sobre el qual es desenvolupa l'ONDIS". Una oficina que conforma segons Beamud "una finestra única per a ajudar la ciutadania a posar les queixes i reclamacions corresponents d'actes discriminatoris ocorreguts en el seu àmbit de competència. Es tracta de no perdre cap d'aquestes denúncies, ja que en moltes ocasions, perquè moltes vegades les associacions reclamen que per por o desconeixement moltes d'aquestes denúncies no arriben a interposar-se i es perden". "Ja hem demanat el Pla d'Assistència Tècnica per a acomplir el nostre Pla de Convivència, que és un projecte de recerca que realitzarem de manera participativa amb les associacions i entitats que porten ja temps treballant contra els delictes d'odi", ha afegit.

FUNCIONS DE L'OFICINA I UN FUTUR OBSERVATORI

Pel que fa a les funcions que exercirà l'Oficina de No Discriminació i Delictes d'Odi, Beamud ha indicat que seran les següents: rebre a persones que han patit actes discriminatoris per a "investigar i orientar a les persones agredides"; habilitar un espai "d'informació i formació en drets humans i accions antidiscriminatòries per diversos motius"; i assessorament a persones o grups i entitats per a "poder ajudar a pal·liar aquests actes discriminatoris i delictes d'odi i fer un seguiment". Així mateix l'ONDIS farà labors de "mediació", ja que com ha remarcat la regidora "moltes vegades els processos judicials s'allarguen molt i la mediació és un punt interessant i que en molts països tenen resultats molt satisfactoris i que voldríem nosaltres desenvolupar".

Pel que fa a la remodelació de l'edifici, que serà a càrrec de l'empresa '7 Arquitectura + Enginyeria', l'espai s'ha enfocat segons l'equip "a una capacitat d'acollir a diversos tipus de persones perquè desgraciadament la realitat és que l'habitual és que el plantejament i disseny estiguen orientats a un tipus de persones molt concret, i això cal canviar-ho, i per això la perspectiva de gènere és un pas". "L'espai procura respondre a la necessitat d'intimitat i d'un espai obert, perquè se senten identificades i acolliments. A més té una capacitat de modificació perquè segons evolucionen les necessitats de l'oficina puga transformar-se. Si fóra necessari traslladar la seu a un altre espai, es podria fer el desmuntatge amb uns materials que són ecològics". Un espai que Beamud ha avançat que podrà albergar "qualsevol activitat que siga conciliadora".

En un altre ordre de coses, Beamud ha avançat la creació d'un futur Observatori, en estreta col·laboració amb les associacions i entitats que ja treballen en aquesta línia de treball, que facilite la quantificació de les persones que pateixen delictes d'odi i qualsevol acte discriminatori d'aquesta índole d'una manera més exacta. Així mateix, ha matisat que en el Pla de Convivència es realitzarà un protocol d'actuació que es coordinarà amb la Policia Local, els servicis socials així com amb els altres servicis municipals implicats.

Arxivat a:

Destacats