València acollirà el III Internet Freedom Festival

Guardar

valencia
valencia

El III Internet Freedom Festival (IFF) és una trobada mundial que aglutinarà durant una setmana a Las Naves a 1.200 professionals de sectors diversos (periodisme, activisme, desenvolupament de software o disseny), procedents de 114 països, que presentaran més de 200 sessions on exploraran reptes, oportunitats i amenaces d'Internet en projectes locals i globals, i debatran sobre la necessitat de protegir la llibertat d'expressió i els drets digitals de les persones.

Este matí s'ha presentat en roda de premsa a Las Naves l'Internet Freedom Festival (IFF) que durant la setmana pròxima -del 6 al 10 de març- acollirà el mateix Centre d'Innovació Urbana per tercera vegada consecutiva. Aquest esdeveniment compta amb el suport de la Conselleria de Transparència, la Diputació de València, la Unió de Periodistes i Las Naves de l'Ajuntament de València. Es tracta d'una trobada internacional destinada a la col·laboració multidisciplinar entre tots aquells grups que treballen perquè Internet seguisca sent un mitjà lliure i sense censura per a totes i tots. "L'objectiu –han explicat des de l'organització- és lluitar contra la vigilància indiscriminada i la censura a internet". Entre les organitzacions que acudiran, destaca la presència de Mozilla, Twitter, Facebook, Google, Reporters sense Fronteres, Tor o Wikipedia.

Un dels aspectes més destacats d'aquesta tercera edició és l'augment de la participació de dones, que ha passat d'un 35% en 2015 a un 47%, «una xifra gens freqüent en un esdeveniment relacionat amb noves tecnologies», ha apuntat un dels organitzadors del festival, Pepe Borrás. També destaca l'increment del nombre de països, que en tres anys ha passat de 43 a 114, amb un notable creixement de les regions de Llatinoamèrica, l'Àfrica subsahariana i el sud-est asiàtic.

Entre els objectius fonamentals del festival es troben oferir a la Comunitat per la Llibertat d'Internet un espai de trobada on compartir recursos i coneixements per a millorar els serveis, estratègies i ferramentes, augmentar la diversitat ètnica, professional i de gènere, així com debatre sobre la censura, vigilància i obstacles per a l'accés a la xarxa en les diferents regions del món i trobar solucions de manera col·lectiva.

Al llarg dels cinc dies que durarà el congrés es realitzaran més de 200 sessions dividides en 8 grans temàtiques, entre les quals s'inclouen el present i futur dels drets digitals, periodisme i mitjans i ferramentes i tecnologia. A més, l'IFF serà la seu del primer ciberdiàleg sobre Vietnam, d'una trobada internacional de països en vies de desenvolupament (Sud Global), d'una trobada d'activistes llatinoamericans i del Dia de la Dona, entre altres activitats.

La diversitat igualment tornarà a ser també un dels eixos de l'IFF, que en aquesta edició ha comptat amb la col·laboració de Valerie Aurora, referència en Silicon Valley en matèria de gènere. Sandra Ordóñez, cofundadora del IFF ha destacat que "València és la ciutat ideal per rebre als activistes de la llibertat digital més coneguts del món, per la seua cultura i calidesa. Treballem perquè aquesta edició consolide a la ciutat com a referència de les llibertats a Internet", ha assenyalat.

La presidenta de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre, ha posat en relleu «els difícils moments pels quals passa el periodisme en una època summament tecnològica com la que vivim, aquesta qüestió també serà debatuda intensament en l'IFF. Està en joc la neutralitat, la llibertat d'expressió», ha assenyalat.

Destacats