Una aplicació informàtica detectarà possibles casos de corrupció en la Generalitat Valenciana

A partir del 2018, aquesta aplicació estarà activa per a prevenir possibles fraus en l’Administració Pública

Guardar

Esther Vargas
Esther Vargas

Molts han sigut els casos de corrupció que han esguitat a diferents polítics de la Comunitat Valenciana en els últims anys. El 'Cas Taula', 'Cas Gürtel' o el 'Cas Nóos', entre altres, són alguns dels més destacats que han escandalitzat als ciutadans.

Per aquest motiu, des de la Conselleria de Transparència s'ha impulsat la creació d'una aplicació informàtica que alerte, de forma automàtica, sobre procediments irregulars de l'Administració Pública, amb l'objectiu de detectar males pràctiques o intents de corrupció entre els alts càrrecs de la Generalitat Valenciana.

Amb aquesta aplicació es pretén desenvolupar diferents indicadors que avisen als inspectors si, per exemple, algú carrega begudes alcohòliques a l'Administració, es fraccionen contractes o existeixen incompatibilitats en llocs directius. D'aquesta manera, es pretén que es produïsca una ràpida actuació abans que siga massa tard.

I perquè l'aplicació, que ha rebut el nom de 'Sistemas de Alertas Tempranas' (SAT), funcione, el personal que forma la Inspecció General de Serveis també ha d'estar preparat. Així, des de la Generalitat s'ha professionalitzat als inspectors en aquest àmbit de prevenció i, a més, s'ha augmentat la plantilla de treballadors.

Aquesta nova iniciativa, pionera a Espanya, ja s'ha presentat a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) per a incloure les millores necessàries, i a partir de l'any 2018 estarà activa.

Finalment, per al desenvolupament de l'aplicació, la Conselleria de Transparència ha signat dos convenis, amb la Universitat Politècnica de València i amb la Fundació Baltasar Garzón, perquè treballen en aquest projecte. Així mateix, es realitzarà una convocatòria pública perquè qualsevol organització tinga l'oportunitat de presentar el seu projecte de prevenció contra el frau.

Destacats