Sanitat incorpora en la web informació individualitzada de temps d'espera per a una intervenció quirúrgica

Montón ha presentat el Registre Individualitzat de Llista d’Espera Quirúrgica, disponible en la web de Sanitat, que facilita data d’entrada i estimació dels dies d’espera fins a la intervenció. La demora mitjana al desembre del 2016 va ser de 115 dies, 5 dies menys que al desembre del 2015 i 12 dies menys que al setembre del 2016

Guardar

Registro Individualizado de Lista de Espera Quirúrgica
Registro Individualizado de Lista de Espera Quirúrgica

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha posat a la disposició dels ciutadans el Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica, una aplicació que ofereix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica. Així ho ha explicat este dilluns la titular de Sanitat, Carmen Montón, qui també ha ressaltat que este projecte "s'emmarca dins de les iniciatives de transparència dutes a terme per este departament i que facilita el dret dels ciutadans a l'accés a la informació pública".

D'esta manera, els pacients pendents d'una intervenció quirúrgica poden accedir des d'este dilluns a través d'Internet a les dades de la seua llista d'espera quirúrgica registrats en els sistemes d'informació dels hospitals de la xarxa pública. Segons Montón, el Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica "permet consultar la situació personal del pacient en la llista d'espera quirúrgica, així com una estimació aproximada dels dies d'espera fins a la seua intervenció".

Així, en una primera pantalla de l'aplicació, l'usuari emplenarà les dades del seu nombre SIP, data de naixement i data d'emissió de la targeta. A continuació, passarà a una segona pantalla en la qual se l'informarà del Centre i Servei on es realitzarà la intervenció quirúrgica. En esta segona pantalla, a més, apareixerà la data de la seua inclusió en llista d'espera, el total de dies en llista d'espera i l'estimació de dies d'espera.

Es tracta d'una estimació basada en quants dies han tardat el 80% dels pacients ja operats en el seu mateix hospital i servei. L'elecció d'este concepte per a informar sobre l'espera és el resultat d'un procés dut a terme per tècnics de la Conselleria en el qual, a través de diferents trobades amb pacients en llista d'espera, es va consultar quin seria la informació més útil per a l'usuari i quin la millor forma de traslladar-la perquè resultara més comprensible.

Este temps d'espera és orientatiu i l'espera real dependrà de cada cas. De qualsevol forma, si es necessita més informació sobre la situació del pacient en la llista d'espera es pot acudir o trucar per telèfon al Servei d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP). I com sempre, des de l'hospital que el pacient té assignat es posaran en contacte amb antelació per a comunicar-li el dia de la seua operació.

L'espera mitjana va ser de 115 dies a 31 de desembre de 2016

Així mateix, també s'han publicat en la web i s'han oferit les últimes dades sobre llista d'espera quirúrgica a data 31 de desembre de 2016, amb un temps d'espera mitjana o demora mitjana de 115 dies, és a dir, "5 dies menys que al desembre del 2015 i 12 dies menys que al setembre del 2016, l'anterior trimestre del passat any, en el qual la demora se situava en 127 dies de mitjana", ha destacat la consellera.

Cal recordar que l'Administració sanitària valenciana facilita l'evolució de la llista d'espera quirúrgica trimestralment, és a dir quatre vegades a l'any, en comptes de semestralment com es feia fins a 2015.

Per especialitats, l'espera és de 108 dies per a cirurgia general, 62 per a ginecologia, 98 per a oftalmologia, 89 per a otorinolaringologia, 129 per a traumatologia, 93 per a urologia, 71 per a cirurgia cardíaca, 207 per a cirurgia vascular, 129 per a cirurgia maxil·lofacial, 140 per a cirurgia pediàtrica, 133 per a cirurgia plàstica, 80 per a cirurgia toràcica, 168 per a neurocirurgia i 38 per a dermatologia, entre altres.

Per patologies, l'espera és de 100 dies per a cataractes, 92 per a hèrnia inguinal, 117 per a pròtesi de maluc, 135 per a pròtesi de genoll, 116 per a artroscòpia, 220 per a varices, 82 per a colecistectomia, 139 per a hallux valgus, 110 per a adenoamigdalectomia, 82 per a hipertròfia benigna de pròstata, 86 per a quist pilonidal, 130 per a fimosis, 89 per a túnel carpià, entre altres.

Es consideren en llista d'espera quirúrgica tots els pacients pendents d'un procediment quirúrgic diagnòstic o terapèutic acceptat pel pacient i para la realització del qual es té prevista la utilització d'un quiròfan en algun dels hospitals de referència i d'àrea de la Comunitat Valenciana. No s'inclouen els pacients la intervenció dels quals es programe dins d'un episodi d'hospitalització en el qual s'establisca indicació quirúrgica.

La demora mitjana és el temps mitjà expressat en dies que porten esperant els pacients pendents d'una intervenció des de la data d'entrada en el registre fins la data final del període d'estudi.

Arxivat a:

Destacats