Les 4 tendències tecnològiques que marcaran 2018

Guardar

img_20180110115610
img_20180110115610

Tots en el núvol: més gran, més obert

El cloud juga un paper cada vegada més rellevant en l'economia mundial i, com ja va apuntar la Comissió Europea aquest any en el seu informe sobre cloud computing, el núvol és «un impulsor clau del creixement».L'explosió de les dades a nivell mundial -Big data, intel·ligència artificial, internet de les coses... - i la migració del legacy -o sistemes heretats- de les empreses està contribuint al creixement exponencial del núvol. De fet, la previsió és que el 2025 la mida del cloud s'haja multiplicat per deu i que, tal com pronostica IDC, en els propers tres anys el 90% de les grans empreses ja utilitze múltiples plataformes i serveis en el núvol. L'impuls de les solucions de gestió d'entorns multicloud, per tant, serà clau en el pròxim any doncs, segons la consultora, el 70% de les companyies estarà treballant amb almenys dos proveïdors.

La consolidació de la indústria del cloud ha fet, però, que es tendisca cap a la concentració de proveïdors d'aquests serveis, amb el consegüent perill que instauren regles de facto que limiten la llibertat del mercat.

Per això, tal com afirma Antonio Pizarro, sales team leader d' OVH, «la tendència per 2018 hauria de passar per entorns oberts i multicloud. Per seguir contribuint a la innovació, el sector cloud ha de ser necessàriament interoperable i reversible». És a dir, que el cloud del futur haurà de deixar llibertat als usuaris per triar tant els seus propis proveïdors com la manera en què volen repartir les seues aplicacions i amb quines solucions, així com en quina localització estaran les seues dades, evitant així dependències.

Un clar exemple d'aquesta tendència és l'Open Cloud Foundation, que estarà operativa al llarg de 2018. Aquest organisme internacional, format per una vintena de proveïdors, entitats reguladores, centres de recerca i clients lluitarà per aconseguir un cloud obert, respectuós amb la protecció de dades i la propietat intel·lectual.

Alerta: atacs DDoS!

TCP SYN Flood, ICMP Flood, UDP Flood... La intensitat, freqüència i proporcions dels atacs de denegació de servei distribuïts no van deixar de créixer el 2017. Per exemple, durant tot l'any, OVH va registrar una mitjana de 2000 atacs DDoS diaris, una vintena dels quals tenien una envergadura considerable. Malauradament, tot apunta que aquesta tendència no farà sinó accentuar-se (i sofisticar-se) en els propers mesos. Com afirma Pizarro: «El fet que cada vegada hi haja més objectes connectats a la xarxa mundial implica que cresca el nombre de sistemes vulnerables. I sembla ser que aquesta serà una tendència a l'alça amb l'arribada massiva dels dispositius Iot».

De fet, el IOT va plantejar un nou repte a curt termini: distingir correctament entre un atac DDoS i el flux massiu de dades provinent de sensors connectats que, especialment en la indústria, es multipliquen exponencialment.

¿La solució? Seguir apostant, com fa OVH, per les tecnologies de mitigació de DDoS, que permeten detectar aquests atacs i neutralitzar-los, absorbint el trànsit il·legítim. Això no exclou la inversió que cada empresa ha de realitzar en eines que monitoren 24x7 el que passa a les xarxes o l'actualització contínua del programari.

Explosió de dades: big data, intel·ligència artificial i machine learning

La intel·ligència artificial és un dels motors de la transformació digital de les empreses, però és només el primer pas d'una revolució que no ha fet més que començar i l'evolució és difícil de preveure. No obstant això, algunes d'aquestes transformacions són ja una realitat. És el cas del sector transports, amb els vehicles autònoms, que aniran perfeccionant gràcies al deep learning. El retail, que tendirà a oferir experiències 360º -en tots els canals de compra-, les finances o la medicina, on la intel·ligència artificial ajudarà a millorar tractaments i diagnòstic, són altres dels camps en què IA i big data estaran molt presents .

Tots aquests avenços, però, suposaran un gran repte per a les infraestructures, ja que s'està produint una explosió de dades a nivell mundial -més de 2,5 exabytes de dades diàries-. Les tecnologies de IA, machine learning o deep learning exigeixen una ingent capacitat d'emmagatzematge, i els càlculs que requereixen són intensius, de manera que l'ús de processadors especialitzats i entorns flexibles que permetin l'escalabilitat i la convergència de sistemes seran claus per avançar en la maduresa del processament de les dades.

El 2018 veurem, per exemple, la primera solució europea de cloud per deep learning i intel·ligència artificial amb la NVIDIA DGX-1 i les GPU acceleradors Tesla V100, que oferirà OVH com «Infrastructure as a Service».

RGPD: les nostres dades, més segures

Comença el compte enrere perquè el nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea siga de compliment obligatori. El 25 de maig és la data marcada en el calendari i les empreses estan ultimant l'aplicació d'aquesta normativa que regula la seguretat i el control sobre les dades dels ciutadans de la UE.

No obstant això, i encara que l'adaptació a aquesta regulació ha portat més d'un maldecap a les organitzacions, també és una oportunitat per ser més transparents i guanyar-se la confiança dels usuaris. Amb el RGPD les empreses hauran de ser més eficaces en el tractament i emmagatzematge de la informació, al mateix temps que els usuaris podran tenir més fàcil l'accés a les seues dades, així com exercir el seu dret a la rectificació i a l'oblit.

Igualment, el RGPD fomentarà la innovació de les infraestructures empresarials. L'eliminació de restriccions a la circulació transfronterera de dades portarà creixement econòmic i creació de feina. En el futur, aquest reglament europeu podria, a més, convertir-se en un estàndard de facto, ja que qualsevol empresa, independentment del país on estiga implantada, tindrà l'obligació d'aplicar el RGPD als seus clients europeus. En aquest context, és plausible que les companyies, per a simplificar la seua feina, apliquen aquesta normativa als seus processos sense importar que les dades personals no pertanyen a ciutadans d'Europa.

Destacats