L'ortografia, la baula perduda per a l'èxit educatiu

Guardar

ortografia_smartphone
ortografia_smartphone

Tot i les múltiples reformes educatives que hi ha hagut a Espanya, el sistema segueix fallant en coses bàsiques com l'ortografia. Si mirem enrere, fa quatre dècades cometre una falta d'ortografia es considerava alguna cosa intolerable en un estudiant que es preparava per a la vida adulta, però en els últims anys sembla haver vist un retrocés en l'ocupació de l'escriptura i, específicament, en la utilització de l'ortografia.

Hui en dia un 44% dels nens de 10 anys són incapaços d'escriure un text en castellà sense fer faltes d'ortografia; mentre que, segons catedràtics de la Universitat de Màlaga, només el 25% dels alumnes d'aquesta institució escriuen correctament. En aquest context, podem dir que l'ortografia està de dol. Els experts reconeixen que el no saber escriure bé és un dels errors més comuns entre la infància i l'adolescència que s'arrossega a altres matèries i, per tant, fins a la universitat.

Virginia Ricoy, CEO de Walinwa, una plataforma que treballa l'ortografia de forma personalitzada, assenyala: "La manca de correcció ortogràfica no és nova, fa anys que arrosseguem aquest problema. La meitat dels errors que cometen els alumnes són faltes d'accentuació. Els accents brillen per la seua absència en molts escrits. La resta són errors d'allò més variats: confusió de v i b, absència de h, etcètera ".

Cal destacar que l'ortografia s'aprén, sobretot, amb la pràctica de la lectura i de l'escriptura. No obstant això, avui dia on més escrivim i llegim és a través dels dispositius tecnològics, i aquí l'ús del corrector d'ortografia i gramàtica ha produït que els joves cada vegada presten menys atenció i, per tant, cometen un major nombre d'errors.

D'altra banda, les xarxes socials, en què els errors gramaticals i ortogràfics solen passar desapercebuts, no ajuden a ensenyar als nens ni als joves a redactar amb correcció. Però aquest no és l'únic terreny en què la importància d'escriure bé ha passat a un segon pla. Encara que semble increïble aquest succés passa fins i tot amb altres disciplines acadèmiques com la Geografia, les matemàtiques o la pròpia Història, on l'accent no es posa tant en la correcció amb el que s'escriguen els textos sinó en si els processos d'aprenentatge i raonament de la pròpia matèria són adequats.

Ricoy mostra el seu desconcert sobre aquest assumpte i manté que "el problema de l'ortografia no és només dels mestres de Llengua, sinó que s'hauria d'estendre a tot el claustre de professors i les famílies. Tots els professors i tots els pares són sempre professors de Llengua". A més, la fundadora de Walinwa fa una reflexió: "Com escrius és com llegeixes i com penses".

Un argument que és compartit per teòrics de la llengua com el professor nord-americà J. Richard Grenty, que assenyala que la formació explícita sobre l'ortografia pot ser la baula perduda per a l'èxit educatiu. Més si tenim en compte que el 2016 l'abandonament escolar primerenc al nostre país es va situar en el 19%.

Destacats