L'encriptació que brinden els xats dels videojocs s'utilitza per a la captació de gihadistes, segons un expert de la VIU

Guardar

videojuegos
videojuegos

L'encriptació que brinden els xats dels videojocs (que certament no són diferents d'un altre tipus de plataformes) són utilitzats per a la captació, però també per a la comunicació de gihadistes, alguna cosa que ha quedat demostrat en diversos atemptats, tal com assenyala Christian Moreno, director del Màster Universitari en Criminologia: Delinqüència i Victimologia de la Universitat Internacional de València VIU.

Per al professor de la VIU, la relació del DAESH amb els videojocs va molt més enllà d'una simple font d'inspiració, "ja que ha passat del virtual al real", on s'ha comprovat que determinats videojocs shooter molt populars en el sector han sigut utilitzats com a mecanismes de captació.

Segons indica l'expert de la VIU "el procés de captació és bastant simple a l'una que complicat de perseguir i prevenir. S'utilitzen els xats de les modalitats "en línia" per a posar-se en contacte amb gamers susceptibles de ser radicalitzats. D'ací es convida a descarregar-se TOR (programari que permet navegar sense que puguen conéixer la teua IP) per a poder passar a la deep web (webs no indexades a les quals no podem accedir utilitzant els cercadors convencionals). S'accedeix a un xat, on prompte apareixerà un mòbil que et portarà a un WhatsApp i ja estàs dins, acabes de passar del virtual al real".

PRODUCCIÓ PRÒPIA DE VIDEOJOCS

"Però el que més deu sorprendre, -continua el professor de la VIU- és que ja ha començat la producció pròpia de videojocs, a més sota dues modalitats. Una és la personalització de videojocs aconseguint crear una versió del joc en el qual creen personatges amb estètica gihadista (fins i tot amb la bandera de l'ISIS) i simulen en el joc crims reals contra forces i cossos de seguretat i militars, vanant-se després d'açò donant-li difusió a través de YouTube".

"Una altra modalitat emprada és la producció dels seus propis videojocs des de zero, i ja amb qualitat que gens ha d'envejar als jocs de les productores més premiades del sector",-afig l'expert de la VIU-.

Segons explica, els primers videojocs apareixen en 2014 a Indonèsia per franquícies associades al DAESH, els objectius són disparar al President dels Estats Units, o atemptar contra un heroi americà, "Captain IS". Cal destacar en aquest apartat del videojoc iranià "Rescue the nuke scientist", que l'objectiu és aconseguir salvar a un científic iranià segrestat per agents americans els quals han de ser abatuts.

Iran és el primer país a produir un videojoc capaç de donar-li la volta a la visió occidental en la qual un personatge nord-americà havia de lluitar contra alemanys, soviètics o àrabs. Però la millor producció fins avui, de gran qualitat i potser no tan coneguda és "Special Force 2", un joc produït per Hezbolá, en el qual els protagonistes són mujahidins que ha de derrotar a l'exèrcit israelià que entra al Líban, alguna cosa que cal recordar ha passat en el món real.

A dies d'avui, no sabem si els joves radicalitzats a Ripoll solien jugar amb videojocs com ho solen fer habitualment els xics de la seua edat, però sí que sabem que és el mitjà més utilitzat per a la captació i adoctrinament gihadista, on ja va quedar demostrat amb els últims terroristes dels atemptats perpetrats el passat 13 de novembre del 2015 a París, els quals i ratificat pel Ministre de l'Interior Belga Jan Jandon, s'havien estat comunicant a través de videoconsola.

Per això, és moment de plantejar programes encaminats a la prevenció de la radicalització en el món virtual, ja no solament en les xarxes socials, sinó també en els videojocs, la prevenció és la clau per a la lluita contra la radicalització.

Destacats