Igualtat crea dues aplicacions gratuïtes per a prevenir la violència de gènere entre adolescents

Les aplicacions són per a dispositius mòbils o tablets amb el nom: GVA Ni més Ni menys i GVA d'Igual a Igual

Guardar

secretario-Inclusion-Social-Alberto-Ibanez
secretario-Inclusion-Social-Alberto-Ibanez

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha desenvolupat, a través de la Direcció general de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, sengles aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils dirigides a adolescents i als seus pares, amb les quals tracta de donar eines per a detectar i atallar situacions de violència de gènere entre els més joves.

Una de les aplicacions, titulada "D'igual a igual", va dirigida als adolescents i a través d'una sèrie de preguntes els permet detectar les situacions de maltractament, a més de facilitar-los informació sobre tots els recursos amb els quals explica l'Administració valenciana per a denunciar este tipus de casos; d'altra banda l'aplicació "Ni més Ni menys", és una guia per a pares i mares.

El secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha destacat la importància de dotar a la ciutadania d'eines com esta que els permeten detectar situacions que constitueixen violència de gènere, i que moltes vegades passen desapercebudes, com el control del mòbil de les xiques o d'amb qui es relacionen més enllà de la parella.

Ibáñez ha assenyalat que, segons les dades de l'últim semestre, les denúncies posades directament per les dones víctimes de maltractaments són 253, enfront de les 21 que són posades per persones del seu entorn familiar, la qual cosa, al seu judici, evidència que ha arribat el moment d'ampliar en focus i no centrar-ho només en la víctima com a responsable última d'interposar la denúncia.

En este sentit, ha destacat la importància d'eines com estes aplicacions que van dirigides també a les persones que estan prop de les víctimes, i que els permeten "derrocar els murs i lluitar contra la violència masclista".

Per la seua banda, la directora general de l'Institut de les Dones, María Such, ha explicat que amb esta iniciativa, la Conselleria cerca "ajudar tant a les famílies com a les mateixes joves en la prevenció, detecció i actuació enfront de la violència masclista".

María Such ha assenyalat que les xifres de xiques en situació de maltractament o risc per part de les seues parelles "estan creixent alarmantment". Així, ha assenyalat que l'any 2014 les víctimes de violència de gènere menors d'edat van augmentar un 15,4% i els maltractadors menors d'edat, un 18,4%.

Sobre este tema, la directora general ha destacat la necessitat de "parar esment a actituds que són l'avantsala de la violència i que es donen molt sovint entre adolescents". Per açò, la Generalitat "ha augmentat les accions preventives entre la població jove, i llança ara esta nova iniciativa dirigida tant als i les joves com a les famílies", ha precisat.

APP GVA Ni més Ni menys

L'aplicació GVA Ni més Ni menys desenvolupada per la Conselleria d'Igualtat proposa una guia amb la finalitat de proporcionar pautes d'actuació a les famílies sobre què fer a casa per a prevenir la violència. Esta guia ofereix informació per a saber detectar les situacions de risc i com ajudar a la víctima si fos així.

L'aplicació, entre altres qüestions, apunta que tant davant un canvi de comportament d'una jove, com puga ser deixar d'eixir amb els seus amics i amigues, no mostrar interès per les activitats que sempre li han agradat o estar evasiva, com si s'intueix que està controlada per la seua parella, serà fonamental acostar-se a ella i comunicar-se.

 

APP GVA d'Igual a Igual

Amb l'aplicació GVA d'Igual a Igual, la Conselleria d'Igualtat es proposa ajudar a la joventut a identificar les primeres fases d'actituds masclistes i a identificar estes conductes, així com a desmuntar la seua principal estratègia que és la seua naturalització.

En este sentit, Such ha explicat que els micromachismes són sovint "pràctiques inconscients i quasi sempre imperceptibles, actuen per acumulació i tendeixen a perpetuar una distribució injusta de drets i oportunitats entre dones i homes".

Precisament, ha advertit, "estes relacions desiguals es donen també entre la joventut, quan s'estan construint les primeres relacions de parella".

Destacats