El projecte Sofcivics de la càtedra Govern Obert, seleccionat pel Desafio Aporta de Red.es

La iniciativa promou l'obertura de dades des de la demanda de la ciutadania

Guardar

Ayuntamiento_de_Valencia,_España
Ayuntamiento_de_Valencia,_España

El projecte "Sofcivics, Anàlisi de contingut de comunicació ciutadana”, desenvolupat en el marc de la Càtedra Govern Obert, en col·laboració amb la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Cooperació de l'Ajuntament de València i la UPV, ha estat seleccionat entre altres 10 propostes de tota Espanya per continuar el seu desenvolupament en el marc de Desafiament Aporta de Red.es. El projecte proposat pretén dotar a la ciutadania de capacitat d'influència en les polítiques públiques de transparència i obertura d'informació dels seus ajuntaments. Per a això, s'està treballant en un sistema d'anàlisi dels missatges que ciutadans i ciutadanes intercanvien amb els seus ajuntaments a través dels diferents canals habilitats, incloses les xarxes socials.

A través de la recuperació, anàlisi i classificació dels missatges mitjançant algorismes d'aprenentatge automàtic es coneixerà si els temes que ocupa a la ciutadania es corresponen amb les dades publicades a través dels diferents portals de transparència i dades obertes.

L'equip del projecte està integrat pels desenvolupadors, Marylin Mattos Fangs -estudiant del Master de Gestió d'informació i José Miguel Benítez - estudiant del Grau en Enginyeria Informàtica-, el professor del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art, Diego Álvarez, que dirigeix el projecte i és també director de la Càtedra GO, i el cap de servici del Àrea de Transparència de l'Ajuntament de València, José Ignacio Pastor.

El producte final serà una aplicació lliure i oberta. És a dir, qualsevol altre ajuntament podrà utilitzar l'aplicació i solament haurade canviar les dades dels canals de comunicació de l'Ajuntament amb la seva ciutadania.

DESAFIO APORTA 2017

El "Desafio Aporta 2017: El valor de la dada per a l'Administració”arranca en la seva primera edició, promoguda pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, com un impuls a noves idees associades a prototips que suposen millores en l'eficiència de l'Administració. El seu objectiu és fomentar-la reutilització directa de conjunts de dades obertes públiques en pro de la millora del Sector Públic, incentivant el talent, la capacitat tècnica i la creativitat dels participants.

En la segona fase del programa, els autors de les 10 millors idees seleccionades elaboraran un prototip que permeta interactuar amb ell, visualitzar-ho o mostrar una solució similar. Aquest prototip serà presentat en la Trobada Aporta 2017 i optarà a altres possibles premis en funció de la posició en la qual quede classificat.

La Càtedra GO (GovernObert) naix amb la col·laboració de la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana i la Universitat Politècnica de València i està adscrita a la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica, ETSInf. La Càtedra GO té per objecte articular una xarxa d'iniciatives de transparència, govern obert i de tecnologies digitals per a la democràcia. Per a això, entre uns altres, ha impulsat el desenvolupament d'una comunitat activa de ‘hackers cívics’ (persones amb capacitat i voluntat de participar en l'elaboració de solucions que afavoreixin l'apoderament de la ciutadania) i treballa en el desenvolupament de solucions per afavorir processos d’empoderament de la ciutadania.

Destacats