El projecte ACTIVAGE millora l'autonomia de les persones majors

Guardar

Una persona major utilitzant un mòbil
Una persona major utilitzant un mòbil

La campanya de captació de participants del projecte ACTIVAGE «Smart Living per a envellir millor», encara ja el seu últim tram del pilot que es desenvolupa a València. Un total de 479 habitatges -dels 525 que contempla la iniciativa- s'han inscrit ja en aquest projecte que monitora a persones majors de 65 anys amb un sistema de sensors que realitza un seguiment de les seues rutines i vida diària. De moment ja està instal·lat i en funcionament en un centenar d'habitatges de la nostra ciutat.

Las Naves i l'Ajuntament de València, de la mà de la resta de socis del pilot valencià (les entitats Atenzia, Gesmed i Iniciativa Social Integral –totes elles especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili i altres serveis sociosanitaris destinats a persones majors- i Mysphera –desenvolupadora de la tecnologia del pilot) han realitzat un vídeo explicatiu sobre el projecte, que es presentarà aquesta setmana en el IOT Week Conference que se celebra a Bilbao.

El projecte europeu Activage té com a objectiu aconseguir un envelliment més actiu i saludable de les persones majors a través de l'ús de les tecnologies conegudes com a "Internet de les Coses". Junt amb València participen Madrid i Galicia, així com altres 7 ciutats i/o regions europees: de França (Grenoble), Alemanya (Ober-Ramstadt), Grècia (Attica, Grècia Central i la regió de Macedònia), Itàlia (Emilia Romagna), Finlàndia (Espoo, Tampere i Turku) i el Regne Unit (Leeds). Totes desenvolupen pilots adreçats a incrementar els anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania, amb impacte en la qualitat de vida, l'estalvi en el sistema de benestar social i la generació d'innovació local.

ACTIVAGE compta amb una dotació de 25 milions d'euros, dels quals 1'7 milions estan assignats a València per a desenvolupar el pilot que millora l'autonomia d'unes 750 persones, distribuïdes en 525 habitatges, dels quals en aquests moments ja hi ha 479 inscrits, i un centenar d'aquests ja en funcionament.

Amb aquestes xifres, la campanya de participació està coberta en un 90%. Va adreçada a persones majors de 65 anys que viuen a soles o passen gran part del seu dia a dia sense companyia. S'instal·la en cada casa un equipament format per 4 sensors detectors de presència i ambientals, un detector d'obertura de portes i un dispositiu que arreplegarà la informació de l'activitat de l'usuari o usuària. La idea és que en combinació amb el seguiment de les rutines fora de la casa – a través d'altre dispositiu portable-, es conforme una atenció continuada i es proporcione una idea de l'activitat diària. Aquesta informació la rep la persona designada com a cuidador o cuidadora per la persona participant en el projecte, i li arriba a través d'una aplicació instal·lada al seu mòbil, podent-se així també configurar alertes i altres prestacions.

VÍDEO EXPLICATIU

Las Naves i l'Ajuntament de València, junt amb els quatre socis del pilot (Atenzia, Gesmed, Iniciativa Social Integral i Mysphera) han realitzat un vídeo explicatiu del projecte (https://www.youtube.com/watch?v=Ut8z74aubqQ) que serà presentat aquesta setmana a la Internet Of Things Week Conference, que se celebra a Bilbao. Segons ha explicat el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, aquest vídeo és «una eina més per donar a conéixer aquesta iniciativa que corrobora la prioritat que tenim al govern municipal de posar els avanços tecnològics i la innovació al servei de les necessitats reals de les persones».

La regidora de Serveis Socials, Consol Castillo ha destacat que el projecte Activage «respon a la línia de treball encetada pel consistori per fer front a l'envelliment de la població. Volem actuar facilitant l'envelliment actiu, i incidint en la qualitat de vida i en la millora de l'assistència social», ha afirmat.

El vídeo es penjarà a la web www.activagevalencia.eu, creada expressament per donar difusió al projecte, i que té un fàcil ús per a les persones majors.

Destacats