Diputació i Avaesen signen un conveni de col·laboració en ‘smart cities’ per fer dels municipis valencians ‘ciutats intel·ligents’

El diputat de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Ivan Martí, i el president de la patronal valenciana del sector energètic i del canvi climàtic, Marcos J. Lacruz, han rubricat l’acord

Guardar

firma-convenio-smart-cities-foto_abulaila-2
firma-convenio-smart-cities-foto_abulaila-2

La Diputació de València i AVAESEN –Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia– han subscrit un conveni de col·laboració en ‘smart cities’ per a fer de les localitats valencianes ‘ciutats intel·ligents’ amb solucions integrals i models d’eficiència energètica als municipis, adaptant-se a les seues necessitats específiques. L’acord ha estat rubricat pel diputat de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Ivan Martí, i per Marcos J. Lacruz, president d’Avaesen.

Ivan Martí ha incidit en «la importància d’impulsar projectes col·laboratius entre l’administració provincial i el sector privat amb la clara finalitat de que les potencialitats i la facilitat d’accés als serveis que permeten les noves tecnologies arriben a l’abast de la ciutadania en el seu conjunt, independentment del seu lloc de residència», ha indicat.

El responsable de l’Àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica ha assenyalat que el concepte ‘smart city’ «suposa un pas més enllà en la modernització dels serveis municipals, perquè està dissenyat per tal d’aconseguir una major eficiència, oferir millors serveis a la ciutadania, estalviar costos, disminuir emissions contaminants i impulsar tot tipus d'iniciatives socials, culturals i mediambientals. Potencialitats, totes elles, que faciliten la gestió dels municipis i l’accés de la ciutadania a uns millors serveis, informació, i disposar de canals de comunicació més ràpids i àgils amb els consistoris».

En última instància, Ivan Martí ha destacat que des de la Diputació «hem dissenyat tot un pla de treball per tal de posar en marxa les funcionalitats de les ‘smart cities’ al major nombre d’Ajuntaments. El que volem és que serveis que fins ara només estan a l’abast de les grans ciutats, també puguen resultar accessibles per als municipis més menuts», ha insistit Ivan Martí.

Per la seua part, el president d’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha assegurat que aquest conveni amb la Diputació de València «ens permetrà donar un pas més en la col·laboració público-privada per oferir solucions reals als ajuntaments, grans i menuts, ajudant-los a organitzar les seues prioritats i a obtenir les millors solucions a l’hora de promoure projectes sostenibles que milloren la qualitat de vida de la ciutadania».

AVAESEN, a més, impulsa des de 2016 el Think Tank Smart Cities, en el qual està integrat la Diputació de València. Aquest constitueix un grup de treball que dinamitza una xarxa d'empreses, ajuntaments, diputacions, universitats i instituts tecnològics al voltant de les ‘smart cities’.

 

Experiències ‘smart’

La Diputació ja va engegar a l'inici de la present legislatura cinc projectes pilot de ‘smart cities’ a Alzira, el Genovés, L'Olleria, Venta del Moro i Xeraco relacionats amb l'eficiència energètica en edificis municipals, la gestió del reg en jardins públics, la gestió d'indicadors de ciutat i la interoperabilitat de la plataforma a través de la Interfície de Programació d'Aplicacions.

Amb el nou pla de ‘ciutats intel·ligents’ que la Diputació preveu començar a desenvolupar en el curt i mitjà termini, s'amplia la transversalitat d'aquest projecte a l'àmbit geogràfic, ja que l'objectiu és que les experiències ‘smart’ arriben a les localitats d’arreu de la demarcació de València que així ho sol·liciten.

En aquest sentit, la plataforma permetrà als municipis valencians implementar millores tecnològiques, a partir de les necessitats i prioritats dels municipis, en àmbits tan diversos com la mobilitat, la gestió ambiental, el turisme, la salut o l'educació amb solucions que passen per la detecció d'incendis o els sensors de tràfic.

Destacats