Aguiló: 'Una aplicació informàtica permet a la Generalitat detectar automàticament edificacions il·legals i millora la seguretat en les carreteres'

La última versión de gvSIG incorpora nuevas capacidades[ca]L’última versió de gvSIG incorpora noves capacitat

Guardar

hac_aguilo22
hac_aguilo22

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assegurat que "el futur dels serveis públics de qualitat implica integrar la informació geogràfica en la gestió de l'Administració digital". Així, ha destacat "els avantatges de projectes com el nou gvSIG -un programari que permet utilitzar informació geogràfica de procedència diversa-, que possibilita a la Generalitat la detecció automàtica d'edificacions il·legals i la millora de l'assistència en carreteres, la gestió de l'accidentalitat i de la intensitat del tràfic".

Aguiló ha explicat que "els sistemes d'informació geogràfica com gvSIG permeten als tècnics de l'Administració realitzar una labor més eficaç i àgil, ja que l'accés a la dada espacial és una necessitat imperiosa per a conéixer el territori, és a dir, la realitat que, en definitiva, han de gestionar per a la societat".

En este sentit, l'última versió de gvSIG incorpora noves capacitats com "realitzar cerques cadastrals directament sobre el mapa o la possibilitat d'identificar il·legalitats, ja que permet detectar de forma automàtica l'altura de les edificacions i distingir construccions artificials del que és vegetació en zones rurals".

"L'ús de dades territorials obertes serà fonamental per a generar el canvi de model productiu a la Comunitat, ja que l'aplicació de la informació geogràfica als serveis i als models de negoci pot revolucionar sectors tan tradicionals com l'agricultura", ha destacat el director general.

Vicente Aguiló ha realitzat estes declaracions durant el transcurs de les 12es Jornades Internacionals gvSIG sobre geomàtica, que ha organitzat a València l'Associació gvSIG sota el lema "Coneix el territori. Gestiona la realitat". La trobada ha reunit durant tres dies a centenars d'experts de tot el món per a debatre sobre les tendències de la informàtica aplicada a l'ús de la informació geogràfica.

 

Ús de la tecnologia 3D

Una de les principals diferències de gvSIG enfront d'altres aplicacions de programari lliure és el gran desenvolupament que s'està fent en 3D", ha destacat Aguiló. També, s'ha treballat en matèria de seguretat viària, concretament per a la gestió de l'accidentalitat i la gestió d'aforaments, per a monitorar la intensitat del tràfic de carreteres.

Segons ha detallat Aguiló, "la nova versió de gvSIG permet treballar amb elements de xarxa lineals com a senderes, esteses elèctriques, carreteres, vies de ferrocarril, etc. i adaptar els punts de quilometrada a la seua correspondència real en el mapa, corregint errors i canvis en el temps".

D'esta manera, "amb gvSIG es pot calibrar cada ruta i representar els punts en els seus llocs exactes en el mapa, la qual cosa pot ajudar als equips d'emergències i seguretat a localitzar millor les referències en accidents i altres situacions similars".

 

Un projecte reeixit

El director general ha recordat que "la Generalitat està implicada en el projecte gvSIG des del principi. L'objectiu era crear un sistema d'informació geogràfica basat en programari lliure i ara parlem ja de tota una comunitat de desenvolupadors, amb seu a València".

A més, "l'Associació gvSIG, de la qual forma part la Generalitat, s'ha convertit en la xarxa més gran de professionals en geomàtica lliure i cada any ens reunim per a analitzar la manera en què podem millorar tots els sectors de la nostra societat mitjançant l'ús de la informació territorial".

A este efecte, en l'últim any, la Generalitat ha treballat per a desenvolupar noves eines per al projecte, a petició d'altres conselleries com a Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. El titular de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions ha explicat que "este tipus d'eines són molt útils per al treball diari i estalvien temps i despeses a l'Administració".

La plataforma compta amb milers d'usuaris a tot el món que poden gestionar la seua informació geoespacial sense limitacions d'ús i lliure de llicències. A més, entre les noves funcionalitats es troba la capacitat d'integrar els serveis de Google Maps i Earth, així com Bing, dins de la plataforma gvSIG, de manera que es pot accedir a cartografia de tot el món des d'una única aplicació.

Arxivat a:

Destacats