• Home

  • Teatre Micalet

EL TEATRE MICALET, UN CRIT A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Teatre_Micalet_de_València,_exterior

Situat en la Societat Coral el Micalet, el Teatre amb el mateix nom se situa al carrer Guillem de Castro, 73 de València. L’antic teatre va ser construït a la fi dels anys 50, al carrer Mestre Palau, acollint esporàdicament actuacions de teatre, sarsuela o musicals en un pati cobert. Prompte va començar a guanyar importància, però en agost de 1971 va patir un incendi del qual no es recuperaria fins a 1974, quan va aconseguir reobrir-se.

A partir de llavors, grans actuacions musicals van començar a pujar a l’escenari del Micalet, amb música d’avantguarda, clàssica, o actuacions de la Banda i Orquestra Municipals. Cantants com María de la Mar Bonet, Jaume Sisa, Pau Riba, Nova Troba Cubana o Al Tall, han passat pel Teatre Micalet, convertint-lo durant les últimes dècades del segle XX en una plataforma de defensa de la llibertat d’expressió. En el cas del teatre, han treballat en el Micalet companyies com Tàbano, Els Comediants, Els Joglars, La Cassola, El Sambori o Pluja Teatre.

Però amb l’arribada dels 90, a València van començar a aparéixer nous espais amb millores instal·lacions, i el Teatre Micalet va passar a segon pla. El vell teatre s’havia quedat obsolet, per la qual cosa van començar les gestions per a rehabilitar el centre, al costat de la Conselleria de Cultura.

La Societat Coral el Micalet és una societat civil centenària amb gran tradició a la ciutat de València. L’any 1995, la Societat es va interessar a desenvolupar un centre d’exhibició i producció teatral amb una programació de qualitat i estable, en valencià, atés que les instal·lacions havien quedat obsoletes i estava perdent la importància cultural. Per tant, en 2001 es va inaugurar el nou Teatre Micalet, amb tots els equipaments necessaris i ajustades als nous temps.

També en 1995, naix la Companyia Teatre Micalet, creada per Joan Peris, Ximo Solano i Pilar Almeria, però no és fins a 2012 quan assumeixen la gestió del Teatre Micalet. Des de llavors, ha estrenat 31 espectacles propis, sempre en valencià, com “Ai, Carmela!” de 1997; “Don Joan” en 2004; “Un Sopar de Compromís” de 2006 o, algunes de les produccions més recents, la reeixida “Hamlet Canalla” de 2016 i “El jardí dels cirerers”, en 2018.

El Teatre Micalet, que compta amb un aforament de 210 butaques, i compta amb un bar per a sopar després de la funció, amb reserva prèvia. També s’ofereixen menjars i sopars privats.

El més llegit