Una metgessa de València acusada de no atendre un pacient que va acabar morint defensa que no va rebre l'avís

Guardar

ciudad justicia
ciudad justicia

Una metgessa que treballava en el centre de salut de Quart de Poblet (València) acusada de no atendre un pacient que s'estava ofegant en el seu domicili i va acabar morint ha defensat que no va rebre l'avís i, per tant, no va poder assistir-li: "Si m'hagueren donat l'avís, haguera acudit com és la meua obligació".

La metgessa s'ha assegut aquest dilluns davant un jurat popular en l'Audiència de València acusada d'un delicte d'omissió del deure d'assistència sanitària, pel qual la Fiscalia li reclama provisionalment una multa de 10.800 euros i inhabilitació especial per a ocupació o carregue públic i professió o ofici relacionat directament o indirectament amb l'exercici de la medicina per un període de tres anys.

La defensa de l'acusada ha sol·licitat que se suspenguera la vista al no haver-se pogut localitzar a la persona que va fer les anomenades al centre de salut alertant de la situació del malalt, però el tribunal l'ha desestimat en al·legar que la cerca havia sigut infructuosa i que el procediment porta actiu nou anys.

Els fets es remunten a l'1 de maig de 2012, quan la cuidadora del pacient va cridar insistentment al centre mèdic i va sol·licitar assistència urgent per a l'home, d'uns 90 anys.

Segons manté el fiscal, el zelador de guàrdia que va agafar el telèfon va avisar de la urgència, de manera reiterada, a la facultativa acusada, però ella no es va desplaçar al domicili del malalt ni va activar cap mena de servei mèdic perquè fóra atés.

Van ser finalment una altra doctora i una infermera els qui van acudir a l'habitatge després d'una nova crida de la cuidadora, encara que en arribar el pacient havia mort per insuficiència respiratòria en el context d'una malaltia pulmonar obstructiva.

L'acusada, qui porta sent mèdica 31 anys i des de fa un any se li va traslladar des de Quart a un centre de salut de València, ha negat els fets. Ha afirmat que en 2012 era coordinadora del centre mèdic i el dia 1 de maig estava de guàrdia juntament amb una altra companya, amb la qual establia torns de dues hores per a prestar assistència presencial i domiciliària.

Ha informat que quan el zelador rep un avís d'urgència per a desplaçament a domicili, l'indica en el sistema informàtic i després el comunica al metge corresponent. Aqueix dia, l'acusada havia d'estar disponible per a desplaçar-se als habitatges des de les 19 fins a les 21 hores, segons ha dit.

El zelador va rebre la trucada d'urgència per a atendre la víctima a les 20.57 hores, segons s'exposa en el sistema, però l'acusada ha negat que ella fóra avisada de res: "Insistisc que no vaig rebre l'avís perquè és veritat. Ni una sola vegada", ha repetit.

L'única cosa que recorda d'aqueix dia és que la seua companya va cobrir l'avís i que quan va arribar al centre, va indicar que el pacient havia mort. "És la primera notícia que tinc sobre aquest pacient mentre jo estic de guàrdia", ha asseverat.

Així, ha negat, a preguntes del fiscal, que fora ella qui rebera els avisos i donara la indicació a la cuidadora de la víctima que es desplaçara al centre amb el SIP per a expedir-li un volant amb el qual anara a recollir al pacient una ambulància. "Això és una actuació incorrecta i jo no ho faria", ha manifestat.

Interpel·lada, així mateix, si quan se li va comunicar la defunció del pacient, va dir que "igual li havia arribat la seua hora", l'acusada l'ha negat. "Això no és cert", ha postil·lat, al mateix temps que ha posat de manifest desavinences i animadversió dels seus companys que corroboren els fets acusatoris feia ella.

Destacats