El temps a València bat rècords de calor en 2023 i es converteix en el més sec en 40 anys

Les altes temperatures registrades en 2023 anticipen rècords de calor i sequera a València

Guardar

Un hombre con una sombrilla cerca de la Playa de la Malvarrosa (Valencia), - Rober Solsona - Europa Press
Un hombre con una sombrilla cerca de la Playa de la Malvarrosa (Valencia), - Rober Solsona - Europa Press

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha afirmat que aquest 2023 es posiciona com l'any més sec en 40 anys i més càlid des que hi ha registres a la Comunitat Valenciana. Els experts en matèria de meteorologia han assegurat que amb les dades registrades durant aquest i el passat any, la temperatura mitjana ha anat incrementant-se i els valors extrems de temperatura són més probables amb el pas del temps. No obstant això, l'any 2022 va ser humit i, aquest 2023, tancarà amb la qualificació de sec.

El delegat d'Aemet a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, assevera que a poc a poc s'augmenten les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, com a conseqüència, la probabilitat de registrar temperatures extremadament càlides. "El limit d'un ascens de 1,5 ºC respecte als registres preindustrials marcats pel Cim de París s'han superat ja a Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana", assenyalen els experts.

Les previsions per a les festes nadalenques anuncien cels buidats i amb pocs canvis de temperatures, encara que estaran per sobre dels valors habituals. La temperatura mitjana de l'any 2023 a la Comunitat Valenciana ha sigut de 16,9 graus, 1,4 graus per sobre de la mitjana normal i, comparant amb les temperatures mitjanes entre 1991 i 2020, és "extremadament càlid".

Registres anuals

Els meteoròlegs han informat d'un descens del 33 % en les precipitacions climàtiques habituals i han qualificat els mesos de gener i maig com a normals, un febrer fred i, la resta de l'any, un temps extremadament càlid o molt càlid, on el 70 % dels dies hi ha hagut temperatures que s'escapen de l'habitual.

Concretament, el 10 d'agost es van registrar temperatures per sobre dels 40 ºC en més del 50 % de la Comunitat Valenciana. Es van registrar màximes als municipis de Sumacàrcer (47.3); Carcaixent (46.4); Estivella (46.2); Bétera (46.0); Montserrat (45.6); Llíria (45.6); Pantà de Beniarrés (45.1); Sant Antonio de Benagéber (45.0); Xiva (44.5); Turís (44.4); Villena (44.3); Segorbe (43.6); Atzeneta del Maestrat (43.5); Polinyà de Xúquer (43.3); Xelva (42.7); Montanejos (40.7); i Vilafranca (38.4).

A més, les nits d'estiu van ser també d'una calidesa extrema des de 1950, on es van superar les temperatures mínimes en 78 de les 92 nits. Aemet afirma que el 95 % de l'autonomia valenciana va registrar pluja per sota del normal, sent un any irregular amb llargs períodes sense pluja o curts períodes amb precipitacions torrencials.

Les estacions que compten amb dades des de meitat del segle XIX anticipen el que resta de l'any "sense precedents, sent dels més secs i càlids de l'últim segle i mig".

Destacats