S'identifica a les persones que van exhibir simbologia feixista a Benimaclet

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha sol·licitat informació a la Delegació de Govern per a identificar als manifestants

Guardar

Screenshot_2020-10-13 Compromís pide pasar página de la moción de Vox y tipificar como delito la apología del nazismo
Screenshot_2020-10-13 Compromís pide pasar página de la moción de Vox y tipificar como delito la apología del nazismo

Ahir de vesprada, el barri de Benimaclet, un dels més organitzats veïnalment, es va veure sacsejat per la manifestació -autoritzada per Delegació de Govern- convocada per grups d'ultradreta i nazis. No obstant això, els veïns de Benimaclet van respondre a aquests manifestants amb una cassolada als balcons i una contra manifestació. Els manifestants d'Espanya 2000 van organitzar la "manifestació de les torxes" i durant el seu recorregut van exhibir banderes preconstitucionals i simbologia nazi com la creu cèltica acabant la marxa amb so de tambors i entonant el 'Cara al sol', símbols que segons La Llei Valenciana 14/2017 de Memòria Democràtica suposen una infracció greu.

D'aquesta manera, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha anunciat l'inici d'un procés sancionador contra les persones i organitzacions que van participar en una concentració celebrada aquest dilluns 12 d'octubre a València en la qual es va vulnerar la llei autonòmica de memòria democràtica.

En concret, durant aquesta mobilització convocada en el barri de Benimaclet, es van exhibir banderes franquistes i altres elements de simbologia nazi en el que suposa una clara vulneració de la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana. L'article 40 de la citada llei fa referència als actes efectuats en públic que comporten descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, exaltació de la revolta militar o del franquisme, o homenatge a qui van donar suport a la revolta militar i la dictadura.

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha sol·licitat a la Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana la identificació de les persones que exhibien aquests símbols, així com la identificació dels convocants i les possibles actes policials.

Així mateix, la consellera ha sol·licitat a la delegada del Govern, Gloria Calero, una reunió per a treballar conjuntament en la formació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en matèria de memòria democràtica per al compliment de la llei i amb la finalitat d'evitar que es repetisquen successos com els viscuts ahir.

Tal com ha destacat Pérez Garijo, "no permetrem que es vulnere la legislació vigent ni que es continuen exhibint impunement símbols que suposen l'exaltació de la dictadura franquista i són contraris a la memòria democràtica".

'Cada 12 d'octubre s'uneixen nazis, feixistes i falangistes entorn d'una performance que repugna al poble valencià'

La classe política no ha tardat en pronunciar-se sobre aquest tema, i d'aquesta manera, el síndic del PSPV, Manolo Mata declara que "els enemics de la llibertat solen aprofitar les llibertats aconseguides entre tots i que apareixen en la nostra Constitució per a provocar, sembrar odi i fer exhibició de les seues idees repugnants". Mata insisteix que els manifestants d'Espanya 2000 "van intentar traslladar problemes que afortunadament no existeixen en la nostra societat": "És molt dur veure que cada 12 d'octubre s'uneixen nazis, feixistes i falangistes entorn d'una performance que repugna al poble valencià".

'S'han de tipificar el feixisme i el nazisme com a ideologies criminals'

De la mateixa manera, el diputat de Compromís a Madrid, Joan Baldoví comenta que "cal seguir l'exemple d'Alemanya i tipificar com a delicte l'apologia del feixisme i el nazisme com a ideologies criminals". Així, Baldoví Compromís ha recorregut a un tuit del ministre de Transports, José Luis Ábalos, sobre aquest episodi: "Torxes, tambors, banderes de la dictadura, salutacions romanes, música de Wagner i intimidació. Aquesta exhibició protofeixista a València és una vergonya que hauria de fer saltar les alarmes. PP i Cs han d'allunyar-se d'aquestes males companyies", va escriure Ábalos. "Les alarmes a València i molts altres llocs van saltar fa molt temps", ha replicat Baldoví, recordant episodis d'insults a polítics en diverses celebracions del Dia de la Comunitat Valenciana o fins i tot d'"agressions". Per això ha criticat que la Delegació del Govern autoritzés aquesta marxa i, després de felicitar els veïns per la seua reacció, ha exigit que la futura Llei de Memòria Democràtica tipifique com a delicte l'exhibició de símbols feixistes i l'apologia del nazisme.

'Aquest és un país lliure i la gent és lliure d'opinar'

D'altra banda, la presidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha assegurat aquest dimarts que no li agraden les manifestacions ni de l'extrema dreta ni de l'extrema esquerra, i ha demanat ser "profundament respectuosos amb el marc constitucional i amb les normes". Bonig ha defensat que no li agrada que s'"ataquen" els símbols constitucionals ni en les manifestacions d'extrema dreta o esquerra "però aquest és un país lliure i la gent és lliure d'opinar", ha afegit.

Destacats