La Policia recupera a Brussel·les un quadre de Sorolla i deté a un condemnat en el 'cas Malaya'

Guardar

fotonoticia_20201015145219_1920
fotonoticia_20201015145219_1920

La Policia Nacional ha recuperat a Brussel·les un quadre del pintor Joaquín Sorolla valorat en tres milions d'euros en una recerca que ha culminat amb la detenció del propietari de l'obra, un condemnat anteriorment en el 'cas Malaia', com a presumpte autor d'un delicte d'insolvència punible.

El propietari de l'obra és, segons informen fonts policials, l'empresari Carlos Sánchez, que ja va ser condemnat en el seu moment per l'Audiència Provincial de Màlaga en l'Operació Malaia i que va tornar a ser detingut en aquesta ocasió com a presumpte autor d'un delicte d'insolvència punible.

Sobre l'obra, titulada 'Abans de la correguda', existia una ordre d'intervenció emesa per l'Audiència Provincial de Màlaga en el marc de l'Operació Malaia, la qual cosa va motivar que agents especialitzats en Patrimoni Històric obriren una recerca que va començar el mes de juny passat i que va incloure el registre d'un habitatge amb la finalitat de localitzar una sèrie d'obres que havien d'haver estat lliurades temps enrere a l'autoritat judicial.

El quadre de Sorolla és una de les obres que es buscava i ha estat lliurat aquest matí per part del dipositant en la seu de l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica, segons ha informat la Policia.

OBRES VENUDES FA QUATRE ANYS

La primera diligència de cerca va resultar infructuosa perquè no es va trobar cap de les obres reclamades, manifestant el propietari que les havia venut feia uns quatre anys a una societat. Els agents van revisar llavors els permisos d'exportació i van comprovar que al quadre buscat se li havia concedit una autorització de sortida d'Espanya amb possibilitat de venda.

Els investigadors van constatar que l'obra pictòrica havia estat exposada en una fira d'art i antiguitats de Nova York. No obstant això, en advertir el dipositant que sobre l'obra podria existir algun tipus de reclamació, es va retirar de la venda. Avançant en la recerca es va constatar que l'obra havia estat dipositada per la persona que havia sol·licitat el permís d'exportació en uns magatzems de Brussel·les.

Una vegada es va tenir coneixement fefaent, a través de les gestions dutes a terme per l'agregat de Policia Nacional en l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica, del lloc on es trobava l'obra, es van comunicar els fets a l'Audiència Provincial de Màlaga, que va emetre el preceptiu acte al dipositant perquè fes lliurament de la mateixa en la seu de l'Ambaixada, extrem que s'ha dut a terme aquest matí.

Carlos Sánchez, detingut de nou per aquests fets, va obtenir el desembre de 2017 la llibertat condicional després de ser condemnat a quatre anys i quatre mesos de presó per blanqueig de capitals, suborn i frau en el 'cas Malaia'.

Destacats