La Guàrdia Civil desarticula una organització dedicada al robatori de catalitzadors de vehicles a Espanya i França

L'objectiu de la banda era separar els metalls preciosos dels catalitzadors (platí, rodio i pal·ladi) el valor del qual de mercat és d'uns 30 euros el gram

Guardar

robo_catalizadores_valencia
robo_catalizadores_valencia

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació "LIPOVA", ha desarticulat una organització dedicada al robatori de catalitzadors de vehicles a Espanya i França. Hi ha 5 persones detingudes, quatre homes i una dona, d'edats compreses entre els 28 i els 40 anys, tots de nacionalitat búlgara, als quals se'ls imputen els suposats delictes de pertinença a organització criminal i robatoris amb força. Als detinguts se li atribueix la comissió de 69 robatoris d'estes peces i s'investiga la seua participació en altres 200.

S'han realitzat 4 registres domiciliaris en la localitat valenciana de Sagunt i un altre en una nau industrial de localitat també valenciana de Quartell, en els quals s'han intervingut milers de catalitzadors, 6 vehicles, 26.000 euros en metàl·lic, 3 diamants, 36 joies, 13 rellotges alta gamma, 3 radials portàtils, i 4 cortatubos.

L'organització realitzava la seua activitat il·lícita per diferents punts de la geografia espanyola (València, Terol, Zaragoza, Alacant, Castelló, Múrcia, Albacete, Segòvia), arribant a actuar també en la localitat francesa de Perpingan.

 

Modus operandi

Els encarregats de les labors de vigilància, solien estacionar les seues furgonetes al costat del vehicle objectiu, mentre la resta del grup cometia el robatori dels catalitzadors, utilitzant per a açò eines tipus radial o similar.

Estos fets es cometien en pàrquings oberts i de fàcil accés. Cal ressaltar que els propietaris dels vehicles no s'adonaven en un primer moment del robatori, perquè el turisme seguia funcionant.

Una vegada comés el delicte, transportaven el material sostret fins a la nau industrial de Quartell, on eren emmagatzemats per a realitzar la separació dels seus components.

 

Platí, rodio i pal·ladi

L'objectiu del robatori de catalitzadors era aconseguir el platí, rodio i pal·ladi del qual estan compostos, per al que trituraven els filtres de ceràmica fins a convertir-los en pols. Després, per mitjà d'un procés químic, separaven estos tres metalls preciosos.

Estos metalls aconsegueixen en el mercat un valor que ronda els 30 euros el gram. S'està investigat si estaven sent comercialitzats en altres països de la Unió Europea o si els venien a empreses del nostre país.

Un membre del grup, que es dedicava a l'activitat del reciclatge, s'aprofitada de la legalitat d'este negoci per a camuflar la compravenda dels catalitzadors.

L'operació, que ha sigut desenvolupada de forma conjunta per les Comandàncies de la Guàrdia Civil de València, Terol i Zaragoza, ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció núm. 5 de Llíria (València).

Destacats