La Guàrdia Civil de Sagunt desarticula una organització criminal especialitzada en estafes telemàtiques

Es tractava d'una organització criminal que operava de manera itinerant entre França i Espanya amb un total de 18 empreses afectades d'àmbit nacional

Guardar

Agent de la Guardia Civil
Agent de la Guardia Civil

L'Equip @ de la Companyia de la Guàrdia Civil de Sagunt, en el marc de l'operació "DEAL", ha procedit a la detenció de 6 persones i a la investigació d'una altra més, pertanyents a una organització criminal dedicada a realitzar estafes després de deixar publicitat en els eixugaparabrises on s'anunciaven com una empresa de compravenda de vehicles de segona mà. A més, se'ls atribueix nombrosos delictes d'estafa, usurpació d'identitat, falsedat documental, organització criminal, blanqueig de capital i defraudació de fluid elèctric, arribant a estafar més de 100.000 euros.

L'operació va començar a l'octubre de l'any 2021 quan l'Equip @ de la Guàrdia Civil de Sagunt va tindre coneixement després de denúncia interposada en el Lloc de la Guàrdia Civil de Sagunt

Fruit de les labors investigadores es va poder verificar que es tractava d'una organització criminal, especialitzada en estafes telemàtiques, falsificació documental i usurpació d'identitats, que operava de manera itinerant entre França i Espanya.

El modus operandi

El modus operandi consistia a deixar publicitat en els eixugaparabrises dels cotxes on s'anunciaven com una empresa de compravenda de vehicles de segona mà. Els autors s'encarregaven de gestionar el canvi de titular per a així accedir a la documentació personal de la víctima.

Amb aqueixa documentació, els detinguts, contractaven línies de telèfons i comptes bancaris al seu nom per a sol·licitar crèdits. Mitjançant aqueixos préstecs financers i a través d'una targeta de crèdit, a nom de les seues víctimes, compraven productes d'alta gamma com a telèfons mòbils, bicicletes, joies, electrodomèstics i fins i tot lingots d'or. Les víctimes eren coneixedores d'aquests préstecs, quan eren requerides per les empreses de gestió de cobraments o dels jutjats.

Transcurs de la investigació

L'avanç de la investigació va permetre esbrinar que els capitostos de l'organització eren un pare i els seus dos fills, amb comeses específiques. El progenitor s'encarregava de la captació de la documentació, mentre que els fills realitzaven les estafes i les usurpacions.

Els detinguts realitzaven ells mateixos les falsificacions de la documentació, copiant els logotips de les empreses locals, segons a la província en la qual actuaven. Posteriorment, aquesta documentació era entregada en les entitats de crèdit on obtenien el finançament.

Durant l'operació, l'equip investigador va esbrinar, que els detinguts no exercien cap mena d'activitat laboral, si bé gaudien d'un elevat nivell de vida, gastant els diners estafats en casinos, oci, spas, salons de bellesa i fins i tot operacions d'estètica.

Fruit de les labors d'investigació dels agents, es va poder constatar que es tractava d'una organització criminal que operava de manera itinerant entre França i Espanya amb un total de 18 empreses afectades d'àmbit nacional. A més, fins al moment s'han localitzat a 34 afectats repartits entre França i 18 províncies del territori nacional: Àlaba, Barcelona, Burgos, Cantàbria, Castelló, Girona, Gijón, Granada, Guadalajara, Jaén, Madrid, Màlaga, Múrcia, Palència Tarragona, València, Valladolid i Saragossa.

Fase d'explotació detencions i registres a Paterna

El passat 14 de febrer, els investigadors van realitzar 3 registres en la localitat de Paterna, aprehenent 4 vehicles, 10.000 euros en efectiu i material tecnològic amb el qual realitzaven les estafes, entre altres. A més, aqueix dia es procedeix a la detenció de 5 persones. Si bé, arran d'aquests registres i després de l'anàlisi de la documentació intervinguda, els dies 22 i 23 de febrer procedeixen a la detenció d'1 home i investigació d'una dona, integrants del grup criminal.

Finalment, l'operació va culminar amb la detenció de 4 homes d'edats compreses entre 26 i 60 anys, de nacionalitats italiana, espanyola, mexicana i portuguesa i a 2 dones de 29 i 31 anys, de nacionalitats espanyola i portuguesa respectivament, per 28 delictes d'estafa, 28 de falsedat documental, 34 d'usurpació d'identitat, 2 defraudació de fluid elèctric i anàlegs, organització criminal i blanqueig de capitals.

El valor dels efectes recuperats està valorat en més de 30.000 euros i s'han esclarit 94 delictes.

L'operació ha sigut duta a terme per l'Equip @ de la Companyia de Sagunt de la Guàrdia Civil de València amb la col·laboració de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) de la Comandància de València.

Gràcies a aquesta operació s'ha desarticulat per complet a aquest grup criminal i s'ha aconseguit detindre a tots els seus membres.

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 2 de Sagunt. S'ha decretat l'ingrés a la presó dels 3 capitostos de l'organització.

Arxivat a:

Destacats