El virus equí detectat a València ja ha sigut confirmat en altres cinc països

La rinoneumonia ha provocat la defunció de nou cavalls, cinc d'ells a Espanya

Guardar

caballo
caballo

El passat 22 de febrer es detectava en el Centre Eqüestre de Salt València (CES) el primer dels casos de rinoneumonia equina que, mancant confirmació oficial, procediria de Bèlgica. Des de llavors, incloent-hi a Espanya, ja són sis els països que han confirmat la presència d'aquest virus equí que no afecta humans. De moment, han mort nou cavalls. Cinc d'ells a València, mentre que els quatre restants han mort a Barcelona (2) i Alemanya (2), segons dades de la Federació Eqüestre Internacional.

Fins hui, Bèlgica, Espanya, França, Alemanya, Suècia i Qatar són els països que s'han vist afectats per aquest brot. En els EUA es va detectar un cas que, segons aquest organisme internacional, "no està relacionat amb el brot actual a Europa". L'inici d'aquest brot va obligar a sacrificar a dos cavalls a València, mentre que els altres tres van morir a l'hospital clínic veterinari del CEU Universitat Cardenal Herrera.

L'evolució dels fets ha obligat al fet que fins a deu països suspengueren diferents tornejos internacionals des que s'alertara per part de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. El diumenge passat, la Federació Internacional va acabar anul·lant la Sunshine Tour de Vejer de la Frontera per dos cavalls que presentaven "símptomes neurològics lleus", encara que van donar negatiu en les proves de PCR que es van fer.

Divendres passat la Conselleria d'Agricultura va assegurar que el virus ja havia començat a expandir-se i que, a més de Godella (primer focus de contagi), s'havien localitzat altres dos brots a la província de València i un altre més en la de Castelló.

Després d'una resolució del departament que dirigeix la consellera Mireia Mollà, la mobilitat del bestiar equí està suspesa en tot el territori valencià de manera indefinida. Per tant, fins que no es notifique el contrari, no estan permeses les fires, ni concentracions ni certàmens per a evitar la propagació del contagi. Només es permet la llibertat de moviment si es compta amb el certificat sanitari veterinari oficial.

D'altra banda, la Conselleria continua amb la seua investigació per a determinar si va haver-hi negligència en permetre l'eixida de cavalls del CES als seus països d'origen quan ja existien sospites que un dels animals estava malalt. Pel que es coneix fins ara, el "pacient zero" es creu que procedia de Bèlgica.

Destacats