Detinguts quatre homes pels violents robatoris i assalts a ancians en pedanies de València

Guardar

Coche de la Guardia Civil en una imagen de archivo - Gandia
Coche de la Guardia Civil en una imagen de archivo - Gandia

Agents de la Guàrdia Civil han detingut a quatre homes d'edats compreses entre els 57 i 16 anys com a presumptes autores dels violents robatoris i assalts a ancians registrats en els últims mesos en diverses pedanies i localitats de la ciutat de València, entre elles La Punta, segons han confirmat a Europa Press fonts de la Delegació de Govern i la Benmereixent.

Els delictes comesos, segons la Guàrdia Civil, s'emmarquen dins d'un 'modus operandi' "molt específic" que seguien els assaltants: triaven a les víctimes vulnerables per les seues característiques --persones d'avançada edat i en alguns casos residint en solitari-- i realitzaven l'assalt al domicili a altes hores de la matinada.

Per a això, i aprofitant-se de la "poca o nul·la capacitat de reacció" dels habitants, despertaven a les víctimes intimidant-les i agredint-les amb l'exigència d'obtindre un botí de diners i joies que, en la majoria dels casos, era "escàs".

Malgrat això, i lluny de ser un hàndicap per als assaltants, la vulnerabilitat de les víctimes era "la característica buscada" per a dur a terme estes accions, segons apunten des de l'institut armat.

La Guàrdia Civil ha desenvolupat una "important" labor d'investigació amb "màxima implicació" en personal i mitjans a causa de l'"extrema gravetat" dels fets ocorreguts.

A més, segons les autoritats, la "dinàmica" del grup integrat pels detinguts "feia presagiar un possible fet delictiu" en "breus dates", la qual cosa ha donat la "determinació" de procedir a la detenció dels implicats.

La investigació ha estat dirigida des del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Sueca (València), que ha declarat secretes les diligències judicials.

Un dels últims assalts va ocórrer el passat 10 d'abril en La Punta, on diversos homes van agredir a una dona de 84 anys mentre assaltaven el seu domicili. La víctima, als qui els assaltants van emmanillar i van colpejar, presentava diverses ferides al cap a conseqüència d'esta agressió.

INTENSIFICAR LA VIGILÀNCIA

La Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) i associacions de les pedanies del sud de la ciutat, després dels últims successos, van reclamar a la Subdelegació del Govern "intensificar i coordinar" la presència d'efectius policials i donar un "caràcter de permanència" a estes accions a través d'un pla permanent de seguretat en tota la zona "més enllà del moment actual".

Així mateix, els veïns d'esta pedania van mostrar la seua creixent preocupació, així com el seu malestar davant esta situació d'"inseguretat". En una reunió a principis d'eixe mes, el subdelegat del Govern a la província de València, José Rodríguez, va traslladar a les entitats veïnals la intensificació de la vigilància en les pedanies per part de les Forces i Cossos de Seguretat.

"La Policia Nacional, en coordinació amb la Guàrdia Civil i també amb la Policia Local, està treballant i li assegure que estes persones no quedaran impunes", va assenyalar llavors la delegada del Govern, Pilar Bernabé.

Per part seua, la Policia Nacional ha desplegat des del 10 d'abril un dispositiu de seguretat i de prevenció de la delinqüència en la pedania de La Punta en relació als últims incidents ocorreguts. Des de llavors, i fins al 19 d'eixe mateix mes, ha detingut a sis persones i ha identificat a 373.

Mentre, des de l'Ajuntament de València, l'alcaldessa, María José Catalá, va precisar a la fi d'abril que "en un mes" hi haurà càmeres de seguretat i control de trànsit en La Punta després dels assalts a ancians en pedanies de la ciutat. "Estic molt alertada sobre esta situació i molt preocupada", va assegurar.

Destacats