Desallotgen a 200 persones d'un recinte de baralles de galls clandestines i rescaten a 18 animals

Dues persones han sigut detingudes i 36 han sigut proposades per a sanció per incomplir les mesures anticovid

Guardar

Agents de la Guàrdia Civil de València han desmantellat un recinte habilitat per a baralles de galls clandestines a Oliva en el qual hi havia al voltant de 200 espectadors, i on han rescatat a 18 ocells, diversos d'elle¡s ensangonats i amb ferides.

Com a resultat de la intervenció, dues persones van ser detingudes per l'organització de l'esdeveniment il·legal i 36 han sigut sancionades per incomplir les mesures de prevenció enfront del coronavirus.

Els fets van ocórrer el passat 24 d'abril, quan els agents van tindre coneixement de la possible celebració de baralles clandestines de galls en una nau de la localitat d'Oliva. Davant la sospita, els components de l'Àrea d'Investigació del Lloc Principal d'Oliva van posar en marxa l'Operació 'BASNO2', segons ha informat la Benemèrita en un comunicat.

Eixe mateix dia es va establir un dispositiu en les proximitats de la zona en la qual es desenvolupava l'esdeveniment il·legal, que va culminar amb la inspecció de les instal·lacions. Els agents es van trobar més de 60 vehicles, i en el recinte de baralla, van trobar al voltant de 200 espectadors.

Els guàrdies civils van procedir a clausurar la nau del mateix i van rescatar 18 exemplars de galls de baralla. Els ocells van ser atesos per personal facultatiu veterinari de la Generalitat (OCAPA), que va confirmar la situació de maltractament animal d'aquests.

Una vegada identificats els assistents, els agents van concloure que no es complien les mesures de seguretat sanitàries, per la qual cosa van alçar més de 36 actes per infracció a la normativa. A més, van detenir a dos homes, el supòsit promotor de l'acte i titular de l'establiment, per un presumpte delicte de maltractament animal.

Dins de la nau, els organitzadors havien construït una "gallera", que és un tipus de rode, estil 'ring' de baralla perquè els animals pogueren barallar, amb utensilis i aparells per a l'arbitratge d'aquestes.

Els espectadors podien asseure's còmodament en les graderies construïdes a aquest efecte i amb capacitat per a unes 200 persones, amb visió tipus rode (estil corregudes de bous).

A més, dins de la nau hi havia una espècie de vestidors amb taquilles numerades per a depositar als galls mentre esperaven el seu torn de competició, així com medicaments, xeringues, productes de capellà, bàscula de pesatge, segells de l'associació, talonari de venda d'entrades i quaderns d'anotacions.

Durant el temps que duraven les baralles, els assistents podien comprar entrepans i menjar en una espècie de bar situat a l'interior de la nau.

En el moment de l'accés, molts dels assistents van fugir saltant pel mur posterior de la instal·lació a través dels horts de voltant.

La utilització de galls en baralles clandestines està tipificada com a delicte de maltractament animal en el Codi Penal. Les diligències instruïdes han sigut entregades al Jutjat d'Instrucció de Gandia en Funcions de Guàrdia.

Destacats