Confinada la presó de Picassent amb més de 133 persones amb COVID-19

El centre suspén les comunicacions, els permisos i solo es permetrà l'entrada del personal penitenciari

Guardar

picassent ep
picassent ep

El nombre de presos amb test positiu per Covid-19 en la presó valenciana de Picassent ha augmentat a 133, és a dir, 90 casos més des de l'última actualització fa poc més d'una setmana.

Segons ha informat Institucions Penitenciàries, la immensa majoria dels positius són asimptomàtics entre una població que se situa en 1.910 interns. Alguns casos presenten simptomatologia lleu i no hi ha cap ingressat en hospital. El nombre d'interns confinats en cel·la, com a marca el protocol sanitari, és de 473.

Quant al nombre de treballadors, 16 funcionaris es troben amb una PCR positiva i sis estan en aïllament. Caldria sumar altres sis pertanyents al Centre d'Inserció Social. El nombre d'empleats en quarantena ascendeix a 27.

Davant aquesta situació, el centre, en coordinació amb la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, ha disposat noves mesures contra la Covid-19 que entren avui en vigor i tindran una vigència inicial de dues setmanes.

Entre elles, se suspenen totes les comunicacions, ordinàries i especials; així com totes les sortides de permís, programades i qualsevol altra sortida, excepte per causes de força major, situació de necessitat, per raons judicials o sanitàries imprescindibles.

A més, se suspenen els tallers productius; i només es permetrà l'accés al personal funcionari i laboral, i al personal extrapenitenciari la labor del qual siga indispensable.

Per a pal·liar aquesta restricció de les comunicacions i permisos de les persones que es troben a la presó, s'ampliarà el nombre de trucades telefòniques que tenen autoritzades els interns, especialment amb els seus advocats, i es potenciarà l'ús de videocridades.

Les mesures adoptades s'emmarquen en l'orde ministerial INT/407/2020 de 12 de maig, en la qual s'establia la possibilitat de revertir la volta a la normalitat en l'àmbit d'Institucions Penitenciàries si la situació epidemiològica així ho aconsella.

En relació amb el Centre Penitenciari d'Alacant II (Villena), en el dia d'avui hi ha 45 interns positius, 28 nous casos després de cerca activa. Tots asimptomàtics. El nombre d'interns confinats sanitàriament amb caràcter preventiu en cel·la són 140, i la xifra de funcionaris que es troba de baixa per ser positiu en Covid ascendeix a set.

EL VIRUS CIRCULA "DESCONTROLADAMENT"

Des d'Acaip-Ugt han lamentat en un comunicat que en aquests moments el virus circula "descontroladament" pel centre penitenciari de Picassent, ja que "pràcticament en tots els mòduls s'han detectat casos positius o confirmats, i encara s'està pendent de la realització de proves a molts interns".

Al seu judici, "no es van adoptar mesures dràstiques i categòriques quan es va detectar el primer brot d'importància a principis de gener i per això ara s'ha arribat a aquesta situació", ha advertit.

A més, el sindicat ha criticat que ara, amb els nous contagis, els treballadors que han estat en contacte directe amb els interns del mòdul "es veuran atrapats en uns llimbs administratius per a veure qui els fa proves diagnòstiques". "És indignant que els treballadors públics hagen de buscar-se la vida literalment per a veure si estan contagiats o no per competències administratives, havent de sufragar ells mateixos en molts casos el cost de les proves diagnòstiques", han criticat.

Al seu entendre, ha de ser la direcció del centre la que, aprofitant les bones relacions amb la Conselleria de Sanitat, gestione la realització de proves diagnòstiques a tots els treballadors que siguen contactes estrets laborals.

Acaip-Ugt havia sol·licitat el passat 8 de gener, després del primer brot greu en el centre, que es limités tota l'activitat no essencial en aquest. Posteriorment, diumenge passat es va tornar a incidir en això davant la previsió que alguna cosa d'aquesta magnitud podria ocórrer. No obstant això, fins al matí d'avui no s'ha adoptat aquesta decisió. Així, ha lamentat que el tancament "arriba molt tard".

Destacats