Alliberades més de 270 aus capturades il·legalment en dos paratges de Llíria i Riba-roja de Turia

La Guàrdia Civil investiga dos homes com a responsables de delictes contra la flora i fauna i per la captura d'aus protegides

Guardar

Alguns dels ocells que han pogut ser alliberats per la Guàrdia Civil
Alguns dels ocells que han pogut ser alliberats per la Guàrdia Civil

Agents de la Guàrdia Civil han alliberat a més de 270 aus --la majoria espècies protegides-- capturades il·legalment en el paratge conegut com a 'Camí Bai', pertanyent al terme municipal de Llíria (València).

Aquestes actuacions han tingut lloc en els últims mesos, quan la Guàrdia Civil ha dut a terme diverses vigilàncies per ser època de cria d'ocells fringíl·lids i amb l'objectiu de previndre la captura dels ocells protegits, ha indicat l'institut armat en un comunicat.

En el 'Camí Bai', els agents van trobar abundant gra utilitzat com a atraient per als ocells, així com dues xarxes japoneses de huit metres de longitud i dos metres d'ample instal·lades. Igualment, van trobar un arbre barrat en el seu perímetre amb ous de gallina i pense de gat disseminat pel sòl.

En l'arbre, hi havia una obertura que facilitava l'entrada dels ocells i s'accionava a distància mitjançant una corda que provocava el seu tancament i la captura dels espècimens que havien entrat a l'interior.

Els agents van realitzar un examen dels voltants del lloc i van trobar dos vivers, de grans dimensions, on hi havia més de 220 ocells protegits --tant per la legislació nacional com per convenis internacionals-- engabiades.

Els animals es trobaven en "perfecte estat", per la qual cosa es va procedir a la seua posada en llibertat per al seu desenvolupament en la naturalesa.

En concret, els ocells alliberats van ser set tords (Turdus rufiventris), quatre coloms turcs (Streptopelia decaocto), una perdiu (Alectoris rufa), 110 caderneres (Cardelius cardelius), 38 passerells comuns (Acanthis cannabina cannabina), deu Lúganos (Cardelius spinus), 20 tords comuns (Turdus rufiventris), un estornino pinte (Sturnus vulgaris) i 30 verderons (Chloris chloris).

Així mateix, la Guàrdia Civil va intervindre tres pots de cola per a captura d'ocells i 500 varetes per a impregnació de lliga per al seu ús com a mètode de captura no selectiva.

La captura d'ocells fringíl·lids està prohibida per normativa autonòmica, estatal i internacional, per mitjà de Conveni Europeu signat per Espanya i que es trasllada a la normativa estatal i autonòmica.

Finalment, els agents van investigar a un home de 54 anys, per dos delictes contra la flora i fauna per l'ús d'arts no selectives de captura i per la captura d'ocells protegits per Convenis Internacionals i legislació estatal.

PARATGE 'EL QUINT' EN RIBA-ROJA

D'altra banda, la Guàrdia Civil de València es va personar en el paratge conegut com 'El Quint', pertanyent al terme municipal de Riba-Roja de Túria, i va trobar un altre camp agrícola encebat amb abundant gra que estava envoltat de vegetació.

En els diferents serveis, els agents van detectar a la persona responsable parapetada mentre subjectava una corda que activava un parany per a capturar als ocells que s'estaven alimentant del gra.

Després de la identificació de l'autor dels fets, els agents van realitzar una inspecció més detallada de la zona. Van trobar quatre gàbies penjades en branques d'un arbre. En el seu interior, hi havia diversos ocells fringíl·lids (tres caderneres i un híbrid de canari amb cadernera).

A més, en el centre del recinte es va observar una altra cadernera utilitzada com a cimbel, que tenia lligada una de les seues potes a una fusta ancorada al sòl.

En inspeccionar les xarxes es van localitzar quatre ocells fringíl·lids: dos Carduelis carduelis (caderneres), un Passer domesticus (teuladí) i un Serinus serinus (verdecillo).

De la mateixa manera que en l'altre paratge, es va procedir al decomís dels cinc ocells utilitzats com a reclam (quatre caderneres i un híbrid de canària-cadernera), que van ser traslladades posteriorment al centre de recuperació 'La Granja del Saler', per a ser tractades per personal qualificat i per a la seua posterior posada en llibertat.

Després de comprovar que la resta d'ocells silvestres capturats es trobaven en perfecte estat, es va procedir a la seua posada en llibertat per a ser retornades al seu hàbitat natural.

La investigació va finalitzar amb una persona, de 60 anys i nacionalitat espanyola, investigada per un delicte contra la flora i la fauna per l'ús d'arts no selectives per a la captura.

Les diligències han sigut entregades en la Fiscalia de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats