A judici aquest dilluns el banquer Jaime Botín, acusat de contraban d'un Picasso des del seu iot en el port de València

Guardar

picasso
picasso

El Jutjat penal número 27 de Madrid acull des d'aquest dilluns, 22 de juliol, el judici contra el banquer Jaime Botín, acusat d'un delicte de contraban de béns culturals per haver intentat traure d'Espanya el quadre de Picasso 'Cabeza de mujer joven', pintada en 1906 i valorat en 26 milions d'euros, sense l'autorització pertinent, des del seu iot atracat en el port de València.

Tant la Fiscalia de Madrid, que ha demanat 4 anys de presó i una multa de 100 milions d'euros per al banquer, com la part de la defensa han demanat un ajornament del judici, segons han informat fonts fiscals.

Segons recull l'escrit del Ministeri Fiscal presentat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Pozuelo de Alarcón, Botí, propietari de l'obra original, la tenia a la seua casa situada a la urbanització de Somosaguas, a Pozuelo i es va posar en contacte amb l'empresa Christies, especialitzada en la subhasta d'obres d'art, "amb la finalitat de vendre a través d'aquesta", la pintura en una subhasta programada per al mes de febrer de 2013 a Londres.

El fiscal ha explicat que el personal de Christies el va informar que, donada l'antiguitat de l'obra havia de demanar autorització al Ministeri de Cultural per a la seua exportació. Aquest permís, explica, era "necessari en tractar-se d'un bé pertanyent al Patrimoni Històric Espanyol, donat el seu evident interés històric-artístic" i per tindre una antiguitat superior als cent anys.

Per això, el 5 de desembre de 2012 l'acusat "va autoritzar de pròpia mà" la casa de subhastes que presentara i gestionara la llicència d'exportació amb possibilitat de venda, com a amo de ple domini de l'obra davant el Ministeri de Cultura.

Després de la sol·licitud, la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol, organisme consultiu del Ministeri, es va reunir el 13 de desembre i va proposar per unanimitat la denegació de l'exportació sol·licitada i la declaració d'inexportabilitat, "per no existir obra semblant en territori espanyol".

I és que, com recull, es tracta d'una de les poques obres de Picasso en el període 'Gosol', etapa en la qual es veu influenciat per la plàstica de l'art ibèric, amb la influència decisiva en el cubisme i en l'evolució posterior de la pintura en el segle XX.

Seguint aquest dictamen, el director general de Belles Rtes va dictar una resolució denegant la sol·licitud i el Ministeri, a més, va emetre una ordre declarant la inexportabilitat del quadre com a mesura cautelar fins a la pertinent declaració de Bé d'Interés Cultural, notificant-ho tant a Christies com a l'acusat el gener de 2013.

VA TRACTAR DE TRAURE-HO AMB VAIXELL

En aquest punt, el fiscal apunta que Botí "plenament conscient de la total i palesa prohibició administrativa", va traslladar el quadre a un iot seu, atracat en el port de València, amb la finalitat de traure'l il·lícitament d'Espanya, "donant instruccions al seu capità perquè ocultara a les autoritats la presència de l'obra en el vaixell".

El juny de 2015, el Servei Fiscal de la Guàrdia Civil va realitzar una inspecció en el buc i en sol·licitar al capità una declaració dels béns que estaven a bord, aquest "seguint les instruccions del seu patró i sense que conste en el seu coneixement de la prohibició d'eixida del quadre", no el va incloure en la llista.

El mes de juliol, el vaixell va atracar en el port de Calvi (Còrsega, França) amb el quadre a bord mentre que Botí va contractar amb l'empresa 'Netjets Transports Aeris la reserva d'un vol per a traslladar-se amb el quadre a Ginebra (Suïssa), donant instruccions al capità que preparara el quadre.

Els serveis duaners francesos, en tindre coneixement de la idea de Botí, van ordenar la pertinent inspecció i van localitzar el quadre embalat en la cabina del comandant i van procedir a la seua intervenció.

El Jutjat instructor va acordar en un acte d'agost de 2015 l'assegurament del quadre com a mesura cautelar i d'altra banda, emetre reconeixement necessari perquè el quadre fóra traslladat a Espanya. El 10 d'agost l'autoritat judicial de Bastia va autoritzar el lliurament de l'obra a la Guàrdia Civil, que va traslladar el quadre al Museu Nacional Reina Sofia, on va quedar a disposició judicial.

Per tot això, el Ministeri fiscal demana una pena de 4 anys de presó per a Botí, amb l'accessòria d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, a més d'una multa de 100 milions d'euros i en cas d'impagament, la responsabilitat subsidiària de sis mesos de privació de llibertat.

Destacats