La vida i obra d'artistes valencians, protagonistes dels llibres editats per València

Bona part de les publicacions municipals de l’últim any tracten les figures de Vicente March, Blasco Ibáñez, José Iturbi i Josep Renau

Guardar

Publicacions municipals
Publicacions municipals

L'Ajuntament ha editat 16 llibres entre 2021 i el que portem d'any, dels quals vora la meitat tracten sobre la vida i l'obra dels artistes valencians Vicente March Marco (1859-1927), Vicente Blasco Ibáñez (1895-1980), José Iturbi Báguena (1895-1980) i Josep Renau Berenguer (1907-1982). La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat "la intensa activitat editorial municipal, que es reflecteix en una extensa producció de publicacions de tota classe", entre ella la dedicada a figura de "valencians il·lustres".

Glòria Tello s'ha referit al treball del departament encarregat de les publicacions, dins de l'Àrea de Cultura, que permet "no només valorar els trets culturals més simbòlics i característics de la nostra ciutat, sinó també, com en aquest cas, aquelles figures valencianes rellevants que van triomfar a tot el món i que, moltes vegades, malauradament, són més conegudes fora de les nostres fronteres que dins".

"Blasco Ibáñez en primera persona" i "El paradís de les dones" són els títols dels exemplars dedicats a l'escriptor, periodista i polític republicà. El primer recull entrevistes de diferents èpoques i mitjans realitzades a l'autor i publicades des de 1904 fins alguns anys després de la seua mort. En elles, el novel·lista parla d'ell mateix, de les seues inquietuds i expectatives, alhora que deixa constància del compromís amb l'època que li va tocar viure. El llibre es va publicar l'any passat, en el marc de les activitats en homenatge al cap de cent anys de l'arribada de Blasco Ibáñez a València després de l'èxit a Hollywood.

Pel que fa a "El paradís de les dones", es tracta de la reedició d'aquesta novel·la que va eixir per capítols en la revista Blanco i Negro a partir del 9 d'octubre de 1921, acompanyada de les il·lustracions de Narciso Méndez Bringa. El Servici municipal de Recursos Culturals ha fet la reimpressió amb motiu del centenari de la publicació i la Casa Museu Blasco Ibáñez acull fins al pròxim 16 d'octubre una exposició en què s'han recopilat els dibuixos de Méndez Bringa.

L'Ajuntament també ha recuperat en el llibre "Iturbi, més enllà de Hollywood" la trajectòria més desconeguda del músic valencià, de qui es va complir el 125 aniversari del naixement en novembre de 2020. L'efemèride va motivar una mostra amb el mateix nom, que es va poder visitar l'any passat a la sala d'exposicions de l'edifici consistorial. Els editors de l'obra i alhora comissaris de l'exposició, Óscar Oliver i Manolo Gil, plantegen un recorregut per fites inèdites de la vida del compositor.

Josep Renau és altra de les personalitats a la qual s'han aproximat les publicacions municipals. Fa un parell de mesos es va reimprimir "Art en perill 1936-39", una reproducció del llibre original signat pel pintor que l'Ajuntament de València, amb la col·laboració de l'editorial Fernando Torres, va publicar l'any 1980. El volum, escrit a Berlín l'any 1979, narra els esforços per la conservació i defensa del patrimoni artístic durant la Guerra Civil, tasca que el cartellista va desenvolupar des de primera línia, ja que fou director general de Belles Arts durant la contesa armada.

D'altra banda, "Vicente March Marco (1859-1927)". El somni de Roma és la primera antologia que es fa del pintor, amb la pretensió de traure a la llum la seua figura i obra. March va ser membre destacat de l'àmplia generació d'artistes valencians que es van formar i establir a Roma en les últimes dècades del segle XIX, i la seua rellevància es va anar diluint amb l'arribada dels nous i revolucionaris llenguatges artístics del segle XX. La Casa Museu Benlliure va preparar un projecte expositiu monogràfic, comissariat per María José López Azorín amb la coordinació tècnica de Javier García Peiró, director de la casa museu, de la qual el llibre es fa ressò.

La ciutadania pot adquirir les obres en la caseta número 13 de la plaça de l'Ajuntament, que fa la funció de llibreria comercial municipal, tot i que la monografia sobre Vicente March Marco està exhaurida i ja queden pocs exemplars de les entrevistes a Blasco Ibáñez.

Arxivat a:

Destacats