El VI Feminari de la Diputació aborda els nous reptes de la dona a través de la mirada de filòsofes, juristes i activistes

Guardar

Femminario València
Femminario València

El Teatre Principal de València acollirà el pròxim cap de setmana la sisena edició del Feminari de la Diputació, que sota el títol ‘Mujer, Feminismo y Democracia’ tornarà a reunir a destacades referents de la perspectiva de gènere en un fòrum de debat que abordarà els nous reptes de la dona en un context de crisi global. Filòsofes, juristes, psicòlogues, professionals del sector sanitari, activistes feministes al capdavant d'ONG’s i col·lectius socials i responsables de l'administració pública aportaran les seues experiències en àmbits com la sanitat, la política, l'advocacia o la lluita social en un debat que podrà seguir-se en streaming en www.feminariovalencia.es

El sisé Feminari de la Diputació l'obrirà el divendres a les 10.30 hores la catedràtica de Filosofia Moral i Política de la UNED Amelia Valcárcel. La consellera d'Estat i padrina de l'esdeveniment reflexionarà esta vegada sobre els símptomes i mutacions de la civilització feminista. Abans, a les 10.00 hores, el president de la Diputació, Toni Gaspar, i la diputada d'Igualtat i organitzadora del fòrum de debat, Eli García, donaran la benvinguda als i les assistents al Principal, seu d'un Feminari que es va estrenar en el complex La Petxina i va passar pel Centre del Carme abans d'instal·lar-se en el teatre de la Diputació.

En opinió d'Eli García, “la consolidació d'iniciatives com el Feminari es convertixen en més necessàries que mai en un context global de crisi en el qual primer una pandèmia, després una guerra i ara la inflació impacten negativament en la lluita per la igualtat d'oportunitats i accentuen xacres com la de la violència que s'exercix contra les dones”. El fòrum de debat i reflexió organitzat per l'àrea d'Igualtat provincial torna a escena proposant preguntes i recollint respostes sobre com avançar en els diferents àmbits d'una societat que “no serà mai avançada si no incorpora la visió feminista des de la base i de manera interdisciplinària”.

Ponents i programa

La primera taula del Feminari 2022 tindrà lloc el divendres al migdia i consistirà en un diàleg entre la consellera de Justícia del Govern valencià, Gabriela Bravo, i la doctora en Dret Constitucional i ex vicepresidenta del Govern Carmen Calvo. L'actuació de dansa ‘Elionor de Villena’, amb direcció escènica de Toni Aparisi, posarà fi a la jornada matinal d'obertura del sisé Feminario.

Per a la vesprada del divendres hi ha programades dos taules de debat. La primera, a les 16.30 hores, comptarà amb la participació de la matrona de l'Hospital La Fe María Salud Girbés; la mèdica forense Purificación Beltrán; i l'especialista en medicina preventiva i salut pública Vita Arrufat. Aportaran una mirada feminsta sobre el binomi dona i salut, en un debat moderat per la treballadora social de la Conselleria de Sanitat Araceli García.

El segon dels temes proposats per les organitzadores del Feminari és la violència contra les dones com a arma de guerra. Debatran sobre este tema l'activista colombiana Claudia Yurley, que defensa els drets de les víctimes del flagel i la tracta al seu país; la periodista i investigadora afganesa Noor Ammar; i la neuropsicòloga i directora de l'ONG TierraUNA a Colòmbia, Sonia Amado. Totes elles participaran en una taula programada per a les 18.00 hores i moderada per Lucy Polo, presidenta de l'associació Por Ti Mujer.

La jornada del dissabte arrancarà a les 9.30 hores amb la taula ‘La mujer como sujeto constitucional de la justicia’, amb la participació de les fiscals especialistes en violència sobre la dona Teresa Peramato, de la Fiscalia General de l'Estat, i Rosa María Guiralt, de la Fiscalia Provincial; la magistrada del Juzgado de Violencia sobre la Mujer de Albacete Cira García; i la presidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, Mª del Pino de la Nuez.

L'últim dels temes que abordarà este sisé Feminari de la Diputació és el de sexe i gènere en l'agenda feminsta. L'advocada especialitzada en Dret Penal i de Família Paula Fraga, la doctora en Filosofia Alicia Miyares i la padrina de l'esdeveniment, la catedràtica Amelia Valcárcel, reflexionaran sobre la idea que ‘el concepte importa’. Després arribarà la clausura a càrrec de la diputada d'Igualtat, Eli García, i el tancament musical de Cecilia Huerta i Liam Joyce.

Destacats