La societat valenciana s'acomiada del professor Santiago Grisolía

Aquest matí s'ha realitzat l'obertura de la capella ardent de Grisolía en el Palau de la Generalitat

Guardar

Capella ardent del científic i president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía

Un dia gris per a la ciutat de València: els valencians acomiaden al gran científic Santiago Grisolía. A les 10.30 del matí aproximadament, s'ha obert al públic la capella ardent del bioquímic en el Palau de la Generalitat. Fins allí, s'han desplaçat algunes autoritats polítiques com el president de la Generalitat Ximo Puig, el president de les Corts Enric Morera, el regidor Carlos Galiana i Jesús Huguet del CVC i representants socials i de l'àmbit científic valencià. A més, Al Palau també ha assistit el poeta Vicente Pons per a recitar "Paraules per a un comiat" de Francisco Brines amb la guitarra de Miguel Pérez per a acomiadar al president del Consell Valencià de Cultura, que va morir ahir als 99 anys a l'Hospital Clínic de València.

Un dels millors científics del segle XX

Considerat com una de les màximes autoritats internacionals de la bioquímica, Santiago Grisolía va nàixer a la ciutat de València l'any 1923. Anys després, va estudiar Medicina a Madrid i València, convertint-se així en un dels deixebles més brillants del seu temps.

El catedràtic de Fisiologia José García Blanco li va plantejar la possibilitat de viatjar als Estats Units i continuar la seua formació al país. Per això, i gràcies a una beca del Ministeri d'Afers exteriors que va obtenir en 1945, va poder estudiar a l'estranger i conéixer a Severo Ochoa. Durant els següents anys, Grisolía va començar a treballar en diverses universitats estatunidenques com la Universitat de Chicago, la de Wisconsin i en la de Kansas on va utilitzar diverses tècniques innovadores, convertint-se així en una figura transcendent per a l'avanç d'aquesta ciència.

Grisolía va aconseguir el premi Príncep d'Astúries, és Doctor honoris causa de nombroses Universitats espanyoles (entre les quals es troba la Politècnica de València) i estrangeres, era membre de les més prestigioses societats científiques, conseller de fundacions i entitats i també president del Comité de Coordinació de la Unesco per al Genoma Humà. A més, ha sigut premiat amb diverses de les condecoracions més prestigioses del món de la Ciència.

Destacats