34 noves línies d'autobús connectaran 48 municipis de l'àrea metropolitana de València

Les 34 línies, amb un centenar autobusos 100% elèctrics, entraran en servici abans que acabe l'any

Guardar

Autobús de transport interurbà de la Generalitat
Autobús de transport interurbà de la Generalitat

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha anunciat l'adjudicació de tres noves concessions d'autobusos que milloraran significativament la connectivitat per a quasi un milió de persones en 46 municipis, especialment a València i en menor mesura a Torrent. Estes noves concessions, aprovades en el consell d'administració de l'Autoritat Metropolitana de València (ATMV), s'identifiquen com CV102, CV106 i CV108. La inversió total assumida per la Generalitat per a renovar este servici ascendix als 208 milions d'euros.

La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha ressaltat la importància d'esta triple adjudicació, assenyalant que forma part del procés de renovació de 38 línies de transport regular de passatgers que estaven caducades. Esta renovació representa una inversió total de 400 milions d'euros, destinats a l'adquisició de 600 autobusos, incloent-hi models completament elèctrics, híbrids i convencionals.

Per a Pradas, estes noves concessions comptaran amb al voltant de cent vehicles elèctrics, la qual cosa contribuirà a reduir les emissions de gasos contaminants i l'impacte acústic en els entorns urbans on operen. Esta inversió marca una forta aposta de la Generalitat per millorar el servici de transport públic a la ciutat i els seus voltants.

La consellera també emfatitza que les noves concessions milloraran les connexions amb estacions de rodalia i Metrovalencia, així com amb centres de gran atracció com a hospitals i centres d'especialitats mèdiques. A més, confirma que els vehicles seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i comptaran amb sistemes de geolocalització per a oferir informació en temps real de l'horari de pas en parades.

Amb estes noves concessions, s'espera millorar la mobilitat i la qualitat de vida dels ciutadans, promovent un transport públic més eficient, sostenible i accessible en la Comunitat Valenciana.

CV102 - València Metropolitana Nord

La línia CV-102. València Metropolitana Nord s'ha adjudicat a Autos Vallduxense, S.L. (AVSA) amb la previsió que entre en funcionament este 2024. La línia cobrirà la connexió entre València amb Albalat dels Sorells, Alboraia, Port Saplaya, Almàssera, Almenara, Bonrepòs i Mirambell, Canet d'en Berenguer, Platja de Canet, El Puig de Santa Maria, Platja del Puig, Emperador, Foios, La Pobla de Farnals, Platja de sa Pobla, La Vall d'Uixó, Massalfassar, Massamagrell, Meliana, Museros, Puçol, Rafelbunyol, Sagunt, Port de Sagunt i Tavernes Blanques, la qual cosa representa població de, aproximadament, 251.500 habitants. Es tracta d'un dels corredors d'autobús de major demanda en l'àrea metropolitana, amb un número estimat de 730.000 viatgers anuals.

El contracte té una duració de deu anys, amb un pressupost d'adjudicació de 36,87 milions d'euros. La renovació del contracte, que feia mesos que estava bloquejat, representarà un gran salt qualitatiu en el servici, ja que es millorarà l'oferta actual en més d'un 160%, la qual cosa permetrà una millora de freqüències de pas general en tot el corredor. S'estructurarà en set línies diürnes i dos nocturnes, amb 165 expedicions en dies laborables, 99 expedicions en dissabtes i 71 en diumenges i festius. En total es realitzaran al voltant de 48.000 expedicions anuals.

CV106 - València Metropolitana Oest

Per la seua part la CV-106. València Metropolitana Oest s'ha adjudicat a Fernanbus, S.A per a donar servici al corredor nord-oest metropolità i connectar la capital amb Alaquàs, Aldaia, Burjassot, Chiva (Calicanto), Manises, Mislata, Paiporta, Paterna, Picanya, Quart de Poblet, Torrent i Xirivella, la qual cosa representa una població de 441.000 habitants, perquè no s'inclou la ciutat de València. Este corredor té una demanda estimada de cinc milions de viatgers anuals.

El contracte té una duració de deu anys, amb un pressupost d'adjudicació de 107,31 milions d'euros. La nova concessió millorarà l'oferta actual en més d'un 40% i s'estructurarà en 11 línies diürnes i tres nocturnes, amb 790 expedicions en dies laborables, 460 expedicions en dissabtes i 283 en diumenges i festius per a dur a terme al voltant de 235.000 expedicions a l'any.

CV108 - València Metropolitana Sud

Finalment, la línia CV-108. València Metropolitana Sud s'ha adjudicat a Autocares Herca, S.L. i unirà la capital valenciana amb Albal, Alcàsser, Alfafar, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Massanassa, Paiporta, Picanya, Picassent, Sedaví, Silla, Sueca (El Perelló i El Mareny) i Torrent, la qual cosa representa una població de, aproximadament, 305.000 habitants, malgrat que la demanda anual estimada ascendix a 2,1 milions de viatgers.

Com les altres dues concessions, el contracte és per a 10 anys amb un pressupost de 63,87 milions d'euros i millorarà l'oferta del servici actual en un 55%. Realitzarà 136.700 expedicions a l'any en 9 línies diürnes i 2 nocturnes, amb 462 expedicions en dies laborables, 231 expedicions en dissabtes i 161 en diumenges i festius.

Destacats