La Unesco alerta d'un tsunami "de conseqüències catastròfiques" al Mediterrani en els pròxims 30 anys

La Comissió Oceanogràfica de la Unesco ha informat que la probabilitat que això succeïsca "és molt alta"

Guardar

Imatge d'arxiu d'ones de gran altura
Imatge d'arxiu d'ones de gran altura

S'encenen les alarmes al Mediterrani davant la possibilitat d'un tsunami. La Unesco, després de diversos estudis i exploracions, ha recaptat una sèrie de dades que mostren que les probabilitats que hi haja un tsunami en els pròxims 30 anys "són molt altes" i que les seues conseqüències poden arribar a ser "catastròfiques", amb ones de més d'un metre d'altura i set-cents de fons.

Com a part de la Dècada de les Ciències Oceàniques (2021-2030), coordinada per la UNESCO, una missió d'exploració "UNESCO - 1 Ocean", ha llançat llum sobre l'activitat dels volcans submarins. Així, van descobrir un lloc excepcional: The Smoking Land, una multitud de fonts hidrotermals que expulsen fluids àcids a temperatures que poden superar els 200 °C. Aquest lloc es troba enfront de l'Illa Panarea, en les costes d'Itàlia i, segons els experts, és un dels arcs volcànics més actius del món.

Els científics han notat en els últims anys una "inestabilitat" en el comportament de volcans submarins com aquest, la qual cosa requereix més investigació. Creuen que un "gran esdeveniment" és possible en els pròxims 30 anys, amb ones de més d'un metre d'altura i set-cents metres de fons que tindrien efectes importants.

Per això, durant una conferència de premsa sobre el sistema mundial d'alerta contra sismes submarins "Tsunami Ready", el Secretari de la Comissió Oceanogràfica (COI) d'Unesco, Vladimir Ryabinin, aclareix que "no hi ha un 100% de probabilitats que succeïsca, però aquestes són molt altes i hem d'estar preparats per a això".

Hui dia, 40 zones costaneres de 21 països tenen el reconeixement de la Unesco perquè les comunitats estiguen preparades davant aquests fenòmens. No obstant això, moltes regions a penes estan sensibilitzades davant riscos de tal magnitud, per la qual cosa les autoritats ho acaben subestimant.

Per a revertir aquesta situació, la Unesco se suma a la Unió Europea i pretén portar aquesta iniciativa de formació i protecció a totes les zones costaneres del món. "L'objectiu és tindre al 100% de les zones costaneres preparades per a viure un tsunami. Moltes d'elles són zones vulnerables i han d'estar preparades quan s'enfronten aquesta amenaça", va concretar l'expert del programa sobre tsunamis de la COI-UNESCO, Bernardo Aliaga.

Segons l'estadística, el 70% dels tsunamis es produeixen per moviments sísmics, el 20% per activitat volcànica i el 10% per fenòmens meteorològics.

Destacats