Turisme i la FVMP reuneixen a prop de 300 municipis en un seminari web sobre els nous criteris de l'Estatut de Municipi Turístic

Colomer assenyala que l'objectiu és resoldre els dubtes dels ajuntaments per a acreditar la seua adaptació als criteris i obligacions de la nova regulació

Guardar

Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme
Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme

Turisme Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) han congregat aquest dijous de manera telemàtica a prop de 300 municipis de la Comunitat Valenciana en el seminari web 'La nova regulació del Municipi Turístic', sota el marc d'Aula de Turisme, impulsada mitjançant un conveni establit entre totes dues entitats.

El nou articulat del Decret 203/2021, de 17 de desembre del Consell, de regulació del municipi turístic de la Comunitat Valenciana, publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el passat 29 de desembre de 2021, estableix el termini d'un any perquè els municipis declarats com a municipis turístics puguen acreditar la seua adaptació als criteris i el compliment de les obligacions establits en la nova regulació.

En aqueixa línia, l'objectiu d'aquesta sessió informativa de Turisme i la FVMP ha sigut resoldre dubtes dels ajuntaments per a poder obtenir aquest reconeixement abans de desembre de 2022 i poder així accedir a fons habilitats específicament per la Generalitat per a aquests destins, amb la finalitat d'atendre adequadament turistes i visitants.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha reconegut "la confiança i la bona aliança" amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies a través de les aules de turisme, el conveni i d'altres accions que "ens han permés compartir tot el que fem entre tots amb els municipis".

Colomer ha recalcat que "la normativa és un dels assumptes que més ens preocupa" i ha recordat que la normativa s'ha anat revisant tal com marcava el mateix decret, "buscant sempre l'esperit de millora". Així mateix, ha apuntat que "ja treballem aqueixes modificacions sense renunciar a la cerca del perfil de municipi turístic que volem".

Així mateix, ha recordat que "l'objectiu principal del nou Estatut és flexibilitzar els criteris perquè aquest reconeixement es puga ampliar a un major nombre de municipis de la Comunitat Valenciana".

Per al titular de Turisme l'existència d'una estratègia, avançar cap al model de destinació turística intel·ligent, la participació del sector, la vinculació a un model sostenible, la qualificació i professionalització, així com els programes de qualitat certificada i els programes de proximitat, "són la clau per a compartir un model de transformació turística real, que més enllà del quantitatiu i ens dona la voluntat de voler ser destinació turística".

En aquest sentit, ha assenyalat que "aqueix és el pas que hem donat entre tots" i la importància del Fons de Cooperació Municipal Turístic, que en 2021 va repartir 6 milions d'euros a 252 municipis declarats turístics de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, el president de la Comissió de Turisme de la FVMP, Vicent Grimalt, ha agraït als prop de 300 assistents la participació, i ha destacat la importància d'aquest reconeixement per als municipis de "poder tindre aqueix segell que oferisca unes garanties de qualitat al visitant".

Per a Grimalt, és fonamental que "els destins tinguen uns recursos i qualitats necessàries per a mantenir la posició turística de la Comunitat Valenciana". "Aqueixa diferència és la que ens posa en el mapa, el turista decideix on anar i tindre aqueixa garantia de qualitat és important".

En aquesta Aula de Turisme han participat a més, el coordinador general i secretari de la Comissió de Turisme de la FVMP, Eugeni J. De Manuel; el professor de la Universitat d'Alacant i relator de la Comissió de Turisme de la FVMP per a l'Estatut del Municipi Turístic, Juan Rosa i el director general de Turisme, Herick Campos.

Eugeni J. de Manuel ha recalcat que "aquest text ha sigut consensuat i avalat per tots els grups polítics en la FVMP" i ha explicat les modificacions del decret. "El més important per a tots els municipis és saber el termini perquè els municipis declarats com a municipis turístics conforme a la llei anterior, puguen acreditar l'adaptació als criteris i obligacions establits en aquesta nova regulació" i ha afegit que "aquest termini acabaria el 30 de desembre de 2022".

La Comunitat Valenciana compta ja amb nou destins que aconsegueixen aquesta condició amb el nou marc legal, i són Benidorm, València, Gandia, Benicàssim, Cullera, El Campello. Peníscola, Dénia i Calp.

Arxivat a:

Destacats